NEVEROVATAN PRIRODNI LEK I HRANA: Ovu biljku svi gazimo i čupamo kao korov, a ne znamo da otklanja zdravstvene probleme!
Foto: Profimedia

PRONAĐITE JE U DVORIŠTU

NEVEROVATAN PRIRODNI LEK I HRANA: Ovu biljku svi gazimo i čupamo kao korov, a ne znamo da otklanja zdravstvene probleme!

Žena -

Koristio se još u Starom Egiptu, duže od milenijuma se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega prave različita tradicionalna jela i čorbe. Jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i bacamo kao korov.

foto: Profimedia

Tušt je jednogodišnji, ali vrlo uporan "korov" koji, ka­da nam se jednom nastani u bašti ili dvorištu, teško ga se možemo rešiti (najčešće se nastanjuje is­pod paradajza - potražite ga prvo tamo).

Biljka koja se često smatra korovom zapravo je i besplatna hrana i neverovatan prirodni lek. Zato izađite napolje i pogledajte šta se sve skriva u vašem dvorištu.

foto: Profimedia

Tušt (portulaca oleracea) ćete prepoznati po mesnatim, sočnim listovima i žutim cvetovima. Njegova reputacija da je samo korov proizilazi iz činjenice da raste u različitim uslovima, od plodnog baštenskog đubriva do pustih delova i kamenja.

Otpornost ove biljke se ogleda u činjenici da njeno seme može opstati u zemljištu čak 40 godina. Tušt potiče iz Persije i Indije, ali danas raste širom sveta. Postoje dokazi koji potvrđuju da se može koristiti za tretiranje raznih zdravstvenih problema.

Istraživači su otkrili da tušt sadrži više antioksidanata od spanaća i da je koncentracija omega 3 masnih kiselina veća od količine koja se može naći u nekim ribljim uljima. Činjenica da je prikladna za vegetarijance i vegane takođe ide u prilog ovoj biljci.

foto: Profimedia

1. Ima čak šest puta više vitamina E od španata 2. Sedam puta više beta-karotena nego šargarepa 3. 25 mg vitamina C (20% preporučenog dnevnog unosa) magnezijum, kalcijum, gvožđe, vitamin B2, kalijum, fosfor i mangan.

(Kurir.rs/magazin.ba/foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

4 dobre stvari koje će vam se dogoditi ako svakoga dana pojedete po kašiku maslinovog ulja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track