(FOTO) POZNATE LIČNOSTI SU ODLEPILE ZA IMENOM TARA: Sve će vam biti jasno kada čujete  šta ono zapravo znači!
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

POREKLO IMENA

(FOTO) POZNATE LIČNOSTI SU ODLEPILE ZA IMENOM TARA: Sve će vam biti jasno kada čujete šta ono zapravo znači!

Žena -

Ženko ime Tara postalo je veoma popularno među srpskim poznatim ličnostima. Ana Nikolić se nedavno porodila, a svojoj ćerki dala je ime Tara, baš kao i Jelena i Novak Đoković koji su postali ponosni roditelji malene devojčice.

Voditeljka Kristina Radenković i srpska milijaredrka Sandra Meljničenko takođe su ćerkama dale popularno ime Tara.

Mada je prva asocijacija na Tara čuvena planina ili reka, zanimljivo je da postoje vrlo oprečna tumačenja o poreklu ovog imena. Pa, ipak, činjenica je da je ovo jedno od najprisutnijih kratkih imena, posebno među pripadnicima mlađih generacija.

foto: Dragana Udovičić

Poreklo imena

Prvenstveno se smatra da je žensko ime Tara domaćeg poreklo i da je naziv planine, odnosno reke uzet za lično ime. Međutim, postoji i tumačenje po kome ime Tara vodi poreklo iz hinduističke tradicije. Naima, “madona budizma” je bila Tara. Bila je supruga Brihaspatija, Velikog mudraca i učitelja bogova. U čitavom budističkom svetu, a naročito na Tibetu, upravo Tara postaje jedno od najpoštovanijih božanstava, a krase je samilost i majčinska brižnost. Smatra se da je bengalski princ Atiša zaslužan za širenje kulta Tare na Tibetu, a to se odigralo u 11. veku.

foto: Profimedia

Značenje imena

Ako se uzme prvo tumačenje o poreklu kao istinito, onda se žensko ime Tara može slobodno prevesti kao “ona koja je rođena da bude lepa kao planina i reka Tara”. Prema drugom tumačenju, to jest da je žensko ime Tara hinduističkog porekla, a ima značenje “zvezda”.

foto: Profimedia

Drugi oblici

Od ženskog imena Tara ne postoje izvedena imena, niti su, pak poznati nadimci. Međutim, posebno zanimljivo, barem za nas je činjenica da ime Tara u svetu nose i muškarci, iako je na području naše zemlje ovo isključivo žensko ime.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Saznajlako, Foto: Profimedia, Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track