BEBE SU PRAVI SUPERHEROJI: O ovome što one mogu, treba dobro razmisliti!
Foto: Profimedia

TAKO MALE A TAKO MOĆNE

BEBE SU PRAVI SUPERHEROJI: O ovome što one mogu, treba dobro razmisliti!

Žena -

Iako nisu supermoći u pitanju, interesantno je da bebe karakterišu određene osobine, koje se kasnije delimično ili potpuno gube, a koje su u najmanju ruku interesantne i zbog kojih su bebe naši mali superheroji!

Oduševićete se kada vidite šta sve ovi mališani mogu:

Bebe ne plaču!

Verovatno se pitaš kako kada je to jedino što zapravo i rade. Ali nije tako. Bebe vrište i zevaju ali ne plaču, pošto su im suzni kanali zatvoreni, tako da suze fizički u tom dobu ne mogu da se produkuju.

Bebe mogu da budu pod vodom!

Ovo je poznato kao ronilački efekat koji nestaje nakon prvih šest meseci života. Bebe prirodno zadržavaju svoj dah, a nogice i rukice počinju da se pomeraju kao da plivaju.

foto: Profimedia

Bebe u isto vreme mogu da gutaju i da dišu!

Kod beba je grkljan postavljen više nego kod odraslih, pa kada jedu njihov esafagus nije blokiran, tako da u isto vreme mogu da gutaju i da dišu.

Bebe mogu da kijaju neprestano!

Nosni kanali kod novorođenčadi su znatno uži nego kod odraslih, zbog čega bebice ne mogu same da izduvaju nos. Umesto toga moraju da koriste uslovne reflekse, a jedan od njih je kijanje, dok ne očiste nosiće.

foto: Profimedia

Bebe lako i brzo mogu da se uspavaju!

Ne samo da brzo mogu da zaspu, bebama neće smetati ni buka ni preglasna muzika ukoliko im se spava. Ovo je jedna od najčešćih zabluda mladih roditelja da moraju da koračaju na prstima dok je njihova beba u cartsvu snova.

Bebe znaju da puze!

Utvrđeno je da bebe ukoliko i kada se postave na mamin stomak, prirodno pužu do majčine dojke, pošto ih miris majčinog mleka prirodno privlači.

foto: Profimedia

Boja kose i očiju varira!

Kosa kod bebica se može drastično promeniti u samo nekoliko meseci, i to od boje do oblika. Riđokose bebe mogu postati plave, a bebica koja ima uvojke može dobiti potpuno ravnu kosu. Isto je i sa očima - iako su u početku, na primer, plave, kasnije mogu promeniti boju i postati tamnije.

Dobijaju na kilaži, a ne postaju gojazne!

Naposletku, bebe mogu utrostručiti svoju kilažu bez da postanu debele. To je zato što se u ovom periodu njihovo telo razvija i raste neprestanom brzinom.

Da li si već znala objašnjenje za neke od ovih bebinih supermoći? U svakom slučaju, sa njima ili bez njih, bebe su zaista naši superheroji!

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Mogujatosama)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TO JE PRAVA LJUBAV! Mama nikako nije mogla da smiri devojčicu, ali BATA ZNA MAGIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track