NAUČNICI SU SE SLOŽILI I OTKRILI: Ovo je najbolja dijeta! Uz nju zdravo mršavite!
Foto: Profimedia

DA LI STE JE PROBALI?

NAUČNICI SU SE SLOŽILI I OTKRILI: Ovo je najbolja dijeta! Uz nju zdravo mršavite!

Žena -

Ako želite da smršate na zdrav način isprobajte ovu dijetu za koju stručnjaci tvrde da je najbolja do sad.

Svake godine U.S. News & World Report okuplja tim doktora, specijalista i nutricionista koji diskutuje o bolestima poput dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i gojaznosti. Svaki od njih analizira već postojeće dijete i planove ishrane pokušavajući da sklopi najbolje delove istih, ne bi li osmislio najadekvatniji i najzdraviji način mršavljenja.

Već sedmu godinu zaredom, prva na listi je takozvana DASH dijeta. Dash (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je naziv za način ishrane koji se najpre preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak, jer smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

foto: Profimedia

Stručnjaci navode da je ovaj način ishrane pogodan i za ljude koji nemaju pomenute zdravstvene tegobe već samo žele da smršaju na zdrav i potpuno prirodan način. DASH dijeta se bazira na povećanom unosu povrća, voća, nemasnog mesa i integralnih žitarica, a na smanjenom unosu soli, veštačkih šećera i prostih ugljenih hidrata.

Zbog svega navedenog DASH dijetu ne možemo nazvati klasičnom dijetom, već načinom ishrane iz koje ćemo izvući ono što je najbolje i najneophodnije za naš organizam.

Sve prednosti DASH dijete

-Stručnjaci tvrde da je ovo dugoročni plan ishrane tj. način života koga bi svi trebalo da se pridržavaju ne bi li na taj način održavali vitku liniju bez stroge restrikcije.

-Umesto nezdravih i prostih šećera trebalo bi unositi vlaknaste tj. teško svarljive šećere, koji podstiču creva da duže vare. Tako na primer je potrebno izbaciti grickalice i slatkiše a ubaciti što više voća u svakodnevnu ishranu.

-Dijeta uključuje pet obroka, tri glavna i dve užine pored kojih se sigurno nećete osećati gladnim. Interesantno je da stručnjaci tvrde da ne može doći do jo-jo efekta ukoliko pratite osnovne korake ove ishrane.

foto: Profimedia

Osnovni principi DASH dijete:

-Dnevni unos soli ograničite na jednu kašičicu -Jedite više povrća poput pečuraka i zelenog povrća -Zamenite nezdrave grickalice voćem -Birajte hranu bogatu proteinima poput ribe, tunjevine, belog mesa -Izbegavajte industrijski obrađenu hranu

Fizička aktivnost i DASH dijeta

Kada bismo postavljali odnos ishrane i fizičke aktivnosti onda bi to definitivno bio odnos 80% – 20%. Ipak, kao što već znate, fizička aktivnost je neizbežan faktor u procesu mršavljenja. Stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost 3-4 puta nedeljno u intervalu od 45 minita do sat vremena.

Možete kombinovati različite vrste aktivnosti kao što su:

-Hodanje 45 minuta do sat vremena -Trčanje 20 minuta do 30 minuta -Vožnja bicikla 30 minuta do sat vremena -Plivanje 30 minuta do 45 minuta.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Savrsena, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 10 razloga zašto treba jesti turšiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track