MICELARNA VODA JE POSTALA HIT U SVETU: Retko ko zna kada je nastao ovaj proizvod! Nećete verovati!
Foto: Profimedia

UKLANJANJE ŠMINKE

MICELARNA VODA JE POSTALA HIT U SVETU: Retko ko zna kada je nastao ovaj proizvod! Nećete verovati!

Žena -

Kada je lepa i negovana koža u pitanju, ne postoji kozmetički proizvod koji većina žena ne bi isprobala za dobar rezultat.

Ormarići u kupatilu su prepuni pena za čišćenje lica, hidratantnih i anti-ejdž krema, negujućih maramica i brojnih drugih čuda. Jedan proizvod je vrlo brzo postao omiljen kada je čišćenje kože u pitanju i bez njega je nega kože i svakodnevna rutina žena postala gotovo nezamisliva - reč je, naravno, o micelarnim vodicama.

foto: Profimedia

Proizvod koji je "buknuo" posebno u poslednje vreme uvrstio se kao nešto obavezno u dnevnoj higijeni i nezi, dostupni su postali brojni brendovi različitih cena, ali ostalo je nedorečeno šta je to zapravo micelarna voda. Kako se pojavio ovaj proizvod i kako je odjednom postao tako popularan?

Naime, nije reč o novom trendu, nego o proizvodu koji traje već 100 godina u kozmetologiji.

Tako Anita Galić, mag. pharm., objašnjava da je micelarna voda nastala u vreme kada je kvalitet vode bio vrlo loša.

Micelarne vode su se pojavile u vreme izrazito tvrde vode u Francuskoj koja je bila problematična i gotovo neprihvatljiva za negu kože, pa je smanjivala moć čišćenja sapunima i deterdžentima. Sama tehnologija micelarnih voda razvijena je 1913. godine – ističe magistar i dodaje:

foto: Profimedia

"Glavni akter svih micelarnih voda su micelarne sfere. Najjednostavnije rečeno, micele su molekularne skupine u obliku sfere koje na svojim različitim krajevima vole ili vodu (hidrofilni deo) ili masnoće (hidrofobni deo), pa se nalaze u vodenoj tečnosti. Takve micele jako vole masnoću i nečistoću, a lako se uklapaju u vodu, pa ih kozmetička industrija upravo zbog tih svojstava danas obožava", objašnjava predsednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju.

Razvojem ovog proizvoda nastaje niz varijanti koje su obogaćene različitim sastojcima u zavisnosti od tipa kože i namene.

Obogaćena sastojcima

Kao primer navodi uvođenje protivupalnih sastojaka u micelarne tečnosti za masnu i akneičnu kožu, sastojke protiv crvenila i vidljivosti kapilara u one za kožu sklonu rozaceji itd., a novi se proizvodi i dalje razvijaju.

Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track