OPORAVLJA TELO: Mamina pileća supa je stvarno najbolji lek!
Foto: Shutterstock

Narodna medicina

OPORAVLJA TELO: Mamina pileća supa je stvarno najbolji lek!

Žena -

Ovo jelo oporavlja telo i pomaže u lečenju prehlade i gripa

Svima nam je iz detinjstva poznato sledeće - kad se razbolimo, mama odmah stavlja lonac na šporet i počinje s pripremom domaće pileće supe.

Onda nas tera da je pojedemo što topliju, i gle čuda - zaista nam pomogne da se preznojimo, otpušimo nos i disajne puteve i da se oporavimo.

Iako nam se to tada možda nije dopadalo, danas isto radimo svojoj deci. I znate šta? Nauka je dokazala da su mame i bake bile u pravu: supa nam, kad smo bolesni, zaista pomaže!

Evo koje su sve dobrobiti ovog okrepljujućeg jela.

foto: Shutterstock

1. Čišćenje tela

Za ozdravljenje, ali i održavanje dobrog zdravlja jedan od glavnih lekova je ono poznato doktorsko - „dosta tečnosti“. Telo koje napadaju različite bakterije i virusi bori se s njima, a da bi uspelo da iz borbe izađe kao pobednik, potrebno je da se „ispira“. Pileća supa je jedan od najbolji načina da se iz organizma izbace loše stvari.

2. Dezinfekcija

Pileća supa zbog začina koji se dodaju sadrži dosta soli, pa kad prolazi kroz grlo, ima sličan efekat kao da ispirate ždrelo toplim slanim rastvorom. Drugim rečima, bakterije iz grla, usne šupljine i krajnika se uništavaju.

3. Pomoć sinusima

Slično kao druge tople tečnosti, poput čaja, isparavanje tople supe dok je jedemo pomaže da se sinusi očiste, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripa.

4. Jačanje organizma

Kada je telo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće prijati više od proteina iz piletine i sjajnih, neophodnih nutrijenata iz povrća koje se dodaje supi.

U slučaju groznice, supa će vas lepo zagrejati iznutra i okrepiti vaše telo, pa će se neprijatni simptomi ublažiti.

5. Povrće je obavezno

Najbolji efekat ima pileća supa pripremljena s dodatkom crnog luka, celera i šargarepe. Piletina obezbeđuje cistein, aminokiselinu koja izbacuje sluz iz pluća, a šargarepa i celer sadrže beta karoten i vitamin C, koji podižu imunitet i pomažu da se telo izbori sa infekcijom, a moćni crni luk pruža organizmu dovoljno antioksidanata da može da se izbori sa zapaljenjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track