NE BACAJTE TALOG OD KAFE: Začudićete se kad vidite koliko je koristan!
Foto: Profimedia

SAVETI

NE BACAJTE TALOG OD KAFE: Začudićete se kad vidite koliko je koristan!

Žena -

Ne bacajte talog od crne kave. Može biti odlično prirodno sredstvo i pomagač u rešavanju nekih nezdonih situacija u domu.

U borbi protiv mrava

Ne koristite otrovne proizvode da bi svoj dom zaštitili od kolone mrava, posebno ako imate malu decu ili kućne ljubimce. Rat protiv mrava objavite sa talogom kafe. Njegov miris odbija mrave. Dovoljno je na tanjirić staviti talog i mravi će zaobići vašu kuhinju. Inače, u bašti talog kafe odbija puževe.

Odlično đubrivo

Zahvaljujući svojim svojstvima talog kafe je dobro đubrivo za biljke pa s njim možete zaliti cveće i ostale voćke i povrće. Razblažite ga vodom i dobićete prirodno tekuće gnojivo. To je idealna hrana za lišće.

foto: Profimedia

Protiv neugodnih mirisa

Kafa apsorbuje mirise, stoga je odlično talog kafe staviti u staru najlonku, napraviti lopticu i ostaviti u zamrzivaču ili hladnjaku ili kuhinjskom ormaru s namirnicama. Malo taloga ostavite i u pepeljari, neugodan miris cigareta brzo će nestati.

U borbi protiv mrlja

Koristan je i saveznik u čišćenju podova, posebno ako se prospe nešto slatko. Dovoljno je navlažiti meku tkaninu u malo kafe i nežno trljati zaprljanu površinu. Mrlja će odmah nestati i bićete zapanjeni! Time će se izbeći korišćenje hemikalija koje će u mnogim slučajevima oštetiti osetljivu površinu ogrebotina.

Čisti i rešetku roštilja

Talog kafe i novine dovoljni su da na eko način očistite svoju rešetku roštilja. Ako kafu stavimo u peć, očistiće i dimnjak.

Tkanine u boji

Dodavanje malo toplog taloga otkloniće i mrlje s odeće. Trljajte talogom mrlju, a zatim talog uklonite fenom.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Vecernji, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track