VODITE RAČUNA: Grejpfrut je zdrav, ali ako pijete OVE pilule, NIKAKO ga ne smete jesti!
Foto: profimedia

OPREZ

VODITE RAČUNA: Grejpfrut je zdrav, ali ako pijete OVE pilule, NIKAKO ga ne smete jesti!

Žena -

Uzimanje pilula za kontracepciju je jednostavno, a ono što obično znamo jeste da ih moramo uzimati svaki dan u isto vreme pa im delovanje može biti smanjeno ako smo bolesne. Međutim, mnoge od nas ne znaju da konzumiranje grejpfruta ili soka od ovog voća može da poništi dejstvo pilule.

Međutim, nije dokazano da grejpfrut smanjuje efikasnost kontracepcije već da može da pojača neželjene efekte. Naime, jedan spoj u grejpu otežava enzim koji se nalazi u crevu i koji utiče na varenje hrane, lekova i njihovu apsorpciju.

foto: Profimedia

"Kad jedete grejpfrut ili pijete sok od grejpa, možete apsorbovati previše ili nedovoljno lekova koje uzimate. To znači da možete da pojačate nuspojave ili lek neće biti efikasan ”, kažu Healthline.

Takođe, grejpfrut ublažava razgradnju estrogena u telu i povećava količinu hormona u krvotoku i stoga može da poveća neželjene efekte povezane sa hormonom kao što su bol u grudima i glavobolja.

Konzumiranje ovog voća može da utiče na kombinovani kontraceptiv koji sadrži estrogen i progesteron, ali ne na "mini-pillulu", kontraceptiv koji sadrži samo progesteron.

foto: Profimedia

Ako volite grejpfrut, a uzimate kontracepciju, najbolje je da se konsultujete sa svojim ginekologom.

(Kurir.rs/ Žena.net.hr Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track