UKUSNO I ZDRAVO: Jedite badem i čokoladu svaki dan i smanjiće vam se holesterol!
Foto: profimedia

istraživanje

UKUSNO I ZDRAVO: Jedite badem i čokoladu svaki dan i smanjiće vam se holesterol!

Žena -

Osobe koje svakodnevno jedu badem i čokoladu mogu imati niži holesterol od drugih osoba koje ne jedu te namirnice, pokazao je nedavni eksperiment.

Badem i i čokolada, konzumirani odvojeno, već su bili uključeni u istraživanja povezana sa nižim šećerom u krvi, nižim pritiskom i holesterolom, a to su faktori rizika za bolesti srca.

Za potrebe ovog istraživanja naučnicu su merili nivo hoesterola kod 31 odrasle osobe između 30 i 70 godina. Tiokom prve četiri nedelje istraživanja, svi su bili na standardnoj američkoj ishrani i svakodnevno su dodatno jeli otprilike trećinu badema. U sledeće četiri nedelje ispitanici su svojoj ishrani dodali četvrtinu tamne čokolade dnevno i oko 2,5 kašičice kakao praha. Svi ispitanici imali su period od mesec dana u kojem su ishrani dodavali i bademe i tamnu čokoladu. Dodavanje samo badema smanjilo je za sedam posto nivo lošeg LDL holesterola koji je odgovoran za stvaranje naslaga na krvnim sudovima.

foto: profimedia

Badem je sam po sebi smanjio nivo LDL holesterola, za razliku od čokolade, ali ta namirnica nije povećala nivo LDL holesterola, rekla je nutricionistkinja Peni Kris-Eterton.

Međutim, nije pametno da se preteruje, već jedite umereno.

Kurir.rs/ Vecernji.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track