NE RIZIKUJTE: Ako naglo prestanete sa vežbanjem, vaše telo će trpeti, evo i kako!
Foto: profimedia

FIZIČKA AKTIVNOST

NE RIZIKUJTE: Ako naglo prestanete sa vežbanjem, vaše telo će trpeti, evo i kako!

Žena -

Svakome može da se desi da preskoči trening ili dva, što nije "smak sveta". Ali, šta se događa sa našim organizmom kada u potpunosti prestanemo da vežbamo?

Nakon napornog treninga je vrlo važno odmoriti se, ali bi umesto izležavanja najbolje bilo da se odlučite za aktivni oporavak. Pasivan oporavak će još više doprineti gubljenju snage i izdržljivosti.

foto: profimedia

Prva nedelja

Vaša izdržljivost već počinje da opada. Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 5 odsto, što znači da do vaših mišića dolazi isto toliko manje kiseonika, odnosno energije. Ukoliko biste pokušali da pretrčite pet kilometara za 20 minuta, vaše vreme bi bilo 10 sekundi duže.

Druga i treća nedelja

Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 12 odsto, snaga u mišićima opada, mišićne ćelije se smanjuju. Sa druge strane, rastu masne ćelije. Vreme koje bi vam bilo potrebno da pretrčite pet kilometara sada je duže za 60 sekundi.

Četvrta, peta, šesta i sedma nedelja

Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 12-15 odsto, mišićne ćelije su još manje, masne ćelije su toliko porasle da možete imati utisak kao da ste otečeni. Potrebno vam je tri minuta više da pretrčite pet kilometara.

Dva meseca

Maksimalna potrošnja kiseonika manja je za 26 odsto. Takođe bi najbolje bilo da prestanete da merite vreme koje vam je potrebno da pretrčite pet kilometara, jer ćete se prilično oneraspoložiti.

foto: profimedia

Ako niste aktivni rizikujete visok krvni pritisak, visok nivo holesterola u krvi kao i razvoj određenih kardiovaskularnih bolesti, poput gojaznosti, depresije i nedostatka samopouzdanja.

(Kurir.rs/ B92, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track