ČAČANKA SE PORODILA A TVRDI DA NIJE ZNALA DA JE UOPŠTE TRUDNA: Ginekolog objašnjava da li je to uopšte moguće!
Foto: Profimedia

KONAČNO RAZJAŠNJENJE

ČAČANKA SE PORODILA A TVRDI DA NIJE ZNALA DA JE UOPŠTE TRUDNA: Ginekolog objašnjava da li je to uopšte moguće!

Žena -

U Čačku je jedna mama (39) na svet donela zdravog dečaka, uz tvrdnju da sve vreme nije znala da je u drugom stanju. Ova "nepoznata trudnoća" ponovo je aktuelizovala pitanje da li je tako nešto uopšte moguće. Odgovor na tu dilemu doneo je ginekolog Mima Fazlagić.

"U praksi se često dešava da žene u sedmom ili šestom mesecu trudnoće sazna da je u drugom stanju. Neretko se desi da to "sazna" i pred sam porođaj. To su redovni slučajevi na koje nailaze mnogi ginekolozi", priča dr Mima Fazlagić i dodaje da se to događa bez obzira da li je u pitanju prvorotkinja ili žena koje se već porođala, poput mame iz Čačka koja ima dvanaestogodišnju ćerku.

Tvrdnje: "Nisam znala da sam trudna" čuju se, dakle, često u ginekološkim ordinacijama, a iza njih se krije krije sledeće:

"Žena zapravo na taj način potiskuje, ignoriše da je trudna. A zbog čega to radi, to zavisi od slučaja do slučaja i tiče se same strukture njene ličnosti. Njeno ignorisanje može da pokrene stres, briga da li će uspeti kao mama, životna situacija u kojoj se nalazi, njeno okruženje.

Na centralno pitanje da li je moguće da trudnoća bilo koje žene protekne bez upoziravajućih simptoma, odgovor je:

"To je nemoguće. U prvih nekoliko meseci menstrualni ciklus može da se odvija bez prekida, ali nakon toga, on postaje sve oskudniji i potpuno se prekida. Materica raste, postaje tvrda, grudi otiču, bolne su na dodir, beba se pokreće u stomaku. Sve su to simptomi trudnoće koje neka žena može da prihvati, a neka da ignoriše. Znate, neko već sedam dana nakon kašnjenja ciklusa u glavi postaje 100 odsto trudan, a neko to odbija da prihvati mesecima".

foto: Profimedia

"Nepoznata trudnoća" dakle nikako ne spada ne medicinske fenomene, već u one psihološke prirode.

Kada je u pitanju veličina stomaka, koja je najčešće najjasniji signalizator trudnoće, ona varira od žene do žene, i zavisi od njene visine i težine, pa kako kaže ginekolog, trudnički stomak ne mora da bude izražen kod svake porodilje.

"Ono što je isto kod svake žene, to je veličina materice. I ona do 20. nedelje naraste do pupka i može da se opipa", ističe ginekolog.

Mama iz Čačka je iz sebi svojstvenih razloga odbijala da prihvati da čeka drugo dete, a to što ni njena okolina nije primećivala zankove trudnoće, može prema rečima lekara, da bude opravdano iz očiglednig razloga, nepostojanjem "velikog trudničkog stomaka" ili njenom veštinom prikrivanja istog.

foto: Profimedia

NEGIRANJE TRUDNOĆE OPASNO PO MAMU I BEBU?

Porodilja iz Čačka je na svet donela zdravog dečaka teškog dva i po kilograma. Porođaj je protekao bez ikakvigh posledica i po mamu i po bebu. Međutim, to je više izuzetak nego pravilo.

"Skrivanje, odnosno negiranje trudnoće i nekontrolisanje trudnoće je velika opasnost i za mamu i bebu. Može da dovede do niz komplikacija, a ponekad i do neželjenog ishoda trudnoće", napominje naša sagovornica.

foto: Profimedia

PRE MAME IZ ČAČKA I ONE SU TVRDILE DA NSIU ZNALE DA SU TRUDNE

Pre jučerašnje vesti o porođaju u Čačku, često smo slušali priče da se neka žena porodila bez znanja da je u drugom stanju, dešavalo se to i u Srbiji i u svetu.

U Leskovcu se tako 2011. porodila Ivana Mitrović (29) i na svet donela dečaka teškog 3,55 kilograma. Tvrdila je da do porođaja nije znala da će se to desiti.

U avgustu ove godine na Festivalu tehno muzike u Nemačkoj jedna žena je rodila zdarvu devojčicu uz reči: "Nisam znala da sam u drugom stanju".

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Žena, J.M.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RUSI NAM VRATILI MESO ZARAŽENO OPASNOM BAKTERIJOM?! Jedemo li namirnice koje nisu uništene?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track