NE MOŽETE DA ZATRUDNITE? STRES JE PROBLEM: Evo kako da ga prevaziđete!
Foto: Profimedia

SAMO SE OPUSTITE

NE MOŽETE DA ZATRUDNITE? STRES JE PROBLEM: Evo kako da ga prevaziđete!

Žena -

Među različitim uzrocima i faktorima koji mogu doprineti nemogućnosti začeća, izdvaja se stres, koji je danas, nažalost, gotovo neizbežan. Kako ga prevazići?

Prema rečima stručnjaka, problem sa plodnošću je, neminovno, stresno iskustvo za žene. I tada jako značajnu ulogu ima naša psiha, kao i odnos prema problemu s kojim se suočavamo.

Ipak, stres nije jedini uzrok, i uglavnom je povezan sa raznim drugim faktorima. Intezivan, hroničan stres sa kojim se suočavamo na poslu, kod kuće ili u svojoj okolini, kao i stres povezan sa postojećim biološkim uzrokom steriliteta, dodatno komplikuje situaciju i otežava ostajanje u drugom stanju.

Iako je problem sa plodnošću uznemirujuć, bolan, težak, žene ga ne doživljavaju podjednako stresno. Veća želja za majčinstvom, veći pritisak od strane porodice i prijatelja, finansijska nesigurnost, izraženiji konflikti sa partnerom značajno mogu doprineti tome da se problem sa začećem doživi stresnije.

Često bliske osobe iz najbolje namere govore: "Samo se opusti i biće sve u redu", što može biti povezano sa većim stresom jer žena prebacuje sebi što ne može da se opusti ili zatrudni ili ne zna kako. Upravo to je deo u kojem je naša psiha presudna. Dakle, važno je da manje obraćate pažnju na često izgovorene floskule, makar one bile iz najbolje namere, i posvetiti se svojim aktivnostima koje vas provereno ispunjavaju i relaksiraju.

foto: Profimedia

Osim toga, veći emocionalni stres doživljavaju žene koje postavljaju previsoka, rigidna očekivanja od svakog pokušaja začeća ili tretmana, koje prepisuju sebi preveliki udeo odgovornosti, kod kojih problem sa plodnošću utiče na doživljaj sebe i svoje vrednosti kao žene. Svakako da aktivno pokušavanje ostvarivanja trudnoće zahteva određena prilagođavanja, posvećenost i uzimanje u obzir različitih sfera funkcionisanja. Međutim, često žene koje pokušavaju da zatrudne ili su u procesu lečenja neplodnosti zapostave druge aktivnosti, prestanu da rade, da fizički budu aktivne, udalje se od prijatelja i porodice, postanu preokupirane ishranom, zdravim životom, rasporedom seksualnih odnosa. Preterivanje i podređivanje svakodnevnog rasporeda pokušajima začeća dodatno pojačava pritisak da se zatrudni i stres je veći.

Kako prevazići stres?

Značajno je da žena ima razumevanja za sebe i da se pripremi na to da će se možda javiti oscilacije u raspoloženju i ponašanju, što je sasvim očekivano i razumljivo s obzirom da je problem sa začećem negativno i teško iskustvo.

Važno je razumeti da i druge žene koje imaju isti problem doživljavaju slične emocije, kao što su nezadovoljstvo, bes, strah, anksioznost, tuga, ljubomora.

Za ženu je najbolje da, ukoliko ima odobrenje svog lekara, nastavi da radi, da se umereno bavi fizičkim aktivnostima (npr. joga, plivanje, pilates), da se viđa sa prijateljima i upražnjava aktivnosti koje joj prijaju i koje voli.

foto: Profimedia

Važno je biti svestan da druge osobe ne mogu u potpuno da razumeju to kroz šta prolazi žena koja ima problem sa začećem, da i na njih sve to može uticati i da i oni reaguju iz nekih svojih očekivanja, stavova, emocija. Nijedan komentar ili pitanje ne može direktno uticati na to kako ćemo se osećati, ukoliko mu se ne prida određeni značaj. Žena ima prava da ne želi da razgovara o problemu ili da želi da priča i podeli svoje nedoumice i emocije.

Treba napraviti razliku između onoga na šta žena ima manji li veći uticaj, a na šta ne može da utiče. Ukoliko ide ne pregled, uključi se u lečenje, sledi savete lekara, žena je aktivno uključena i radi na postizanju svog cilja. Ukoliko je preokupirana problemom za začećem i konstantno brine i oko stvari na koje ne može da utiče, ne samo da ne pomaže sebi da zatrudni, već situaciju čini težom.

Ipak, nije uvek lako adekvatno prevazići sve poteškoće i pomoći sebi. Ukoliko su negativne emocije i stres previše intenzivni i značajno utiču na uobičajeno funkcionisanje, korisno je potražiti stručnu pomoć u prevazilaženju emocionalnih poteškoća. Ukoliko biste imali problem da sa bilo kojim organom – da li biste otišli kod lekara? Sigurno da da. Stoga i psihološko savetovanje posmatrajte na isti način, jer je psiha, u procesu rešavanja problema, mnogo značajnija nego što mislimo.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Žena/Trudnoća i zdravlje)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track