REZULTATI ISTRAŽIVANJA POKAZUJU: Žene su jači pol
Foto: Shutterstock

Uspešnije

REZULTATI ISTRAŽIVANJA POKAZUJU: Žene su jači pol

Žena -

One se uspešnije bore s prehladom i ne razbolevaju se toliko često, a u čemu je tajna?

Istraživači sa Univerziteta u Londonu otkrili su da ženski imuni sistem može da pobedi najrazličitije infekcije brže i efektnije nego muški.

Tajna je u dodatnoj kopiji ženskog X hromozoma. Većina ženskih imunih ćelija ima receptore za hormone kao što je estrogen, što znači da taj hormon ima mogućnost da reguliše rad ovih ćelija, to jest njihovu reakciju na mikrobe i alergene. Međutim, ovo nisu samo dobre vesti. Imuni sistem može biti toliko snažan da pokrene autoimune bolesti, u kojima organizam „napada sam sebe“. Studije pokazuju da žene mnogo češće pate od ovog stanja. One imaju devet puta veće šanse da razviju lupus i tri puta više obolevaju od reumatskog artritisa.

Jači imuni sistem znači da se žene ređe razbolevaju, ali studije pokazuju da, kada je u pitanju bol - pate više od muškaraca. Žene više piju lekove protiv bolova. Istraživanja su pokazala da one osećaju bol mnogo ranije nego muškarci i potpuni je mit da žene imaju viši prag bola. Muškarci osećaju manje bola tokom infarkta, najverovatnije zahvaljujući testosteronu, koji smanjuje stezanje u grudima.

Na osnovu ovih istraživanja o različitosti imunog sistema došlo se do zaključka da bi bilo potrebno prihvatiti ideju o različitim načinima lečenja iste bolesti u zavisnosti od pola pacijenta. To sve vodi ka individualnom lečenju, jer svi već znamo da svaki lek ne odgovara svakome, a sada je dodata i različita reakcija tela muškaraca i žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track