SEDITE I VEŽBATE: Mislite da nije moguće? Grešite! Uradite OVO i za par minuta oslobodićete se tenzije!
Foto: profimedia

tako je lako

SEDITE I VEŽBATE: Mislite da nije moguće? Grešite! Uradite OVO i za par minuta oslobodićete se tenzije!

Žena -

Sigurno se svakog jutra u određeno vreme smeštate u vašu stolicu, sa šoljicom kafe i spremate se za nove radne pobede. I dok pucnete prstima, pet sati je uveliko prošlo, a da vi niste ni jednom ustali i prošetali se.

Poznato je da je sedenje po ceo dan loše za celo telo, a najviše za metabolizam, zglobove, vrat i kičmu. Da biste smanjili negativne posledice celodnevnog sedenja preporučljivo je da svakodnevno radite određene vežbe.

Evo nekih vežbi koje će vam pomoći da se pokrenete a ne oduzimaju vam mnogo vremena. Ono što je posebno zanimljivo možete ih raditi iz svoje stolice.

Savijanje unapred

Ova vežba je odlična za smanjivanje tenzije koja nastaje u tetivama tokom sedenja. Stegnute tetive takođe povlače mišiće donjeg dela leđa tako da zbog toga možete osećati bolove u tom predelu. Stanite ispred stolice i ispravite noge. Savijte gornji deo tela tako da grudima što više dodirujete noge. Ako osećate bol, slobodno možete malo saiti noge u kolenima.

Vežbe za vrat

Ovo istezanje vrata će vam dosta pomoći da se oslobite dosadnih bolova u ovom delu tela.

Levu ruku stavite iza leđa, a desnu prebacite preko glave tako da vam šaka bude preko levog uveta. Lagano rukom gurajte glavu prema desnom ramenu, a zatim se par sekundi zadržite u tom položaju, pa pustite. Ponovite vežbu na drugoj strani.

foto: profimedia

Istezanje grudi

Sedite na ivicu stolice i ruke stavite iza leđa. Ispreplićite prste i što više povlačite ruke unazad. Budite u tom položaju par sekundi, pa pustite i ponovite po potrebi.

Za istezanje podlaktica i prstiju

Smanjite tenziju u manjim mišićima podlaktice tako što ćete šake okrenute prema plafonu nasloniti na sto. Zatim ih podižite ka sebi sve dok ne osetite zatezanje. Ponovite vežbu nekoliko puta.

Uvijanje torza

Ako osetite umor između lopatica i donjeg dela leđa, ova vežba će vam mnogo prijati. Stopala moraju da su uz pod, a kičma prava. Okrenite se polako u desnu stranu i desnu rukom dohvatite naslon, dok ćete se istovremeno levom držati za naslon za ruku. Okrećite se u torzu koliko možete, a vaše telo će postati elastičnije vremenom. Ponovite okret na drugoj strani.

foto: profimedia

Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo šta se dešava u organizmu kada jedemo prebrzo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track