(FOTO NEKAD I SAD)  NEVEROVATNA TRANSFORMACIJA ZVONKA MARKOVIĆA: Ovo je priča o čoveku koji je smršao 60 KG!
Foto: Damir Dervišagić

NIJE DOVOLJNO SE SAMO MERITI...

(FOTO NEKAD I SAD) NEVEROVATNA TRANSFORMACIJA ZVONKA MARKOVIĆA: Ovo je priča o čoveku koji je smršao 60 KG!

Žena -

Talenat i kreativnost Zvonka Markovića nisu prošli nezapaženo ni van granica Srbije, pa su usledili pozivi da svoje kreacije prikaže na “Nedelji visoke mode” u Parizu, kao i na “Nedelji mode” u Njujorku. Kreator nije samo doživeo veliku promenu prelaskom da živi u Americi, već je oslabio čak 60 kilograma.

"Moj mentalni sklop nije američki. Mislim da ja, kao umetnik, ne pripadam ubrzanom korporativnom svetu. Međutim, najstresnije od svega što sam iskusio u Americi je hrana. Ponekad mi se čini da i u suncu ima šećera. Nikada nisam voleo slatku hranu, pa šta god da naručim strepim da li će biti slatkog ukusa. Mislim da se na to nikada neću navići. Uhvatio sam sebe kako šetam po prodavnicama i razgledam namirnice, bez želje da išta probam. U Njujorku je razvijen kult zdrave ishrane. Postoji mnogo internacionalnih restorana, praktično ceo svet je prisutan na jednom mestu sa svojim kuhinjama, ali meni je nedostajao ukus domaće hrane. Istini za volju, moram da priznam da sam najbolji burek jeo u „Astoriji“, dok za njujoršku picu kažu da nema konkurenciju.

Stiče se utisak da je naš cenjeni dizajner u Americi odlučio da promeni ne samo pristup poslu već i lični opis jer se u Srbiju vratio drastično drugačijeg fizičkog izgleda. Transformacija je, zapravo, počela još u Beogradu.

foto: Damir Dervišagić

"U protekloj godini mnogo sam radio na sebi. Posle uspešne revije u Njujorku imao sam više vremena da se posvetim zdravlju i izgledu. Uvek sam bio fokusiran na posao kojim se bavim, a ne na vizuelnu prezentaciju mog lika. Jedina želja bila mi je da me primete i pamte po radu i ne krijem ponos što sam u tome uspeo. Posle svih uspeha koje sam postigao pomislio sam da je došlo vreme da se posvetim i svom fizičkom izgledu. Prelomni trenutak desio se početkom leta kada sam čvrsto rešio da poslušam sugestije tri divne žene: dr Aleksandre Marković iz „Zerone“, mog kardiologa Snežane Matić i, naravno, moje majke, koje su mi savetovale da povedem računa o sebi. Usledila je intenzivna dijeta, uz mnogo kontrolisane fizičke aktivnosti. Zaboravio sam na slatkiše i gazirana pića, prestao sam da mešam namirnice i ishranu bazirao na proteinima. Česti obroci u manjim porcijama na tri sata, kao i uredne životne navike, bili su temelj svega. Brojke koje je vaga očitavala svakog dana bile su umanjene i za mene su predstavljale ogromnu motivaciju. I ranije sam gubio težinu i, nažalost, vraćao je, pa sam znao da mi predstoji ozbiljan problem vezan za negu i očuvanje kože i samog mišićnog tonusa. "

Dugogodišnji Zvonkovi prijatelji svesni su da se “prepolovio”, dok on u šali ističe da se “utrećinio”, a svima koji se susreću sa istim problemom poručuje da do rešenja ne mogu da dođu sami.

"Najveća greška je reći: “Ja mogu da smršam kad god poželim, ali još nije trenutak.” Uvek je trenutak. Ali, na prvom mestu je odluka da se stvar pomeri sa mrtve tačke. Pri tom, trebalo bi imati u vidu da nema lakog rešenja, ni čarobnih štapića. Ako me pitate šta je presudilo da posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da smršam dam sebi još jednu šansu, uz čvrstu rešenost da se zauvek rastanem sa viškom kilograma, ne znam da vam dam konkretan odgovor. Trenutak se samo desi. Odlučite i uradite ono što ste rešili. Vreme za merenje je prošlo, došlo je vreme da se seče. Moj savet svim ljudima koji imaju problem sa prekomernom težinom je da se ne obraćaju laicima i šarlatanima. To ni u kom slučaju nije pitanje za kozmetičarke ili trenere, već za ozbiljne ljude iz oblasti medicine. Tablete koje deluju preko noći ili nestručna terapija napraviće više štete nego koristi".

"Ako godinama nosite džak od šezdeset kilograma, pre ili kasnije zdravlje će vam biti narušeno. Bilo kako bilo, nema mesta opuštanju. Daleko od toga da mogu da kažem da sam trajno sredio liniju, tek mi predstoji ozbiljan rad, dodatno gubljenje kilograma i preoblikovanje tela. Kad nemam vremena za šetnju po gradu, koristim pokretnu traku, ali osećaj nije isti. Jedem sve, s tim što vodim računa o količini. U suštini, to je ono sa čim svi kuburimo. Čovek stalno mora da bude aktivan i da se bavi sobom. Svakodnevna fizička aktivnost je neophodna, kao i smanjen unos kalorija. Kada se to spoji sa kvalitetnim medicinskim nadzorom, uspeh je zagarantovan. Sve tri stavke podjednako su važne, dve ne daju rezultat bez treće", otkrio je kreator.

Kurir.rs/Hello/Foto Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) POŽURI, LJUBAVI, U MOJ ZAGRLJAJ: Zapevala je Marija Šerifović, a svi se pitaju KOME... NAJEŽIĆETE SE OD GLASČINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track