Najnovije vesti

Stari vojvođanski običaji: Uskršnja jaja ukrašena slamom (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Originalna tehnika

Stari vojvođanski običaji: Uskršnja jaja ukrašena slamom (FOTO, VIDEO)

Žena
16:32h

U bogatijim porodicama Bunjevaca u prošlosti poklanjala su se jaja od porcelana i ukrašena zlatom, dok su oni malo siromašniji morali da se dovijaju na različite načine smišljajući jeftinije tehnike ukrašavanja. Tako je nastala jedna od najlepših tehnika- ukrašavanje jaja slamom.

Prava mala remek dela možete napraviti od slame kombinujući razne uskršnje motive. Od zeka preko pilića i floralnih motiva do korpica sa jajima i jagnjeta u zavisnosti od toga koliko ste kreativni i koliko vremena želite da utrošite, piše Yumama.

Šta je potrebno?

Pored jaja koja ste već obarili i obojili po želji, biće vam potrebna i slama. Najkvalitetniji uzorci su od ječma i raži, ali poslužiće i pšenica.

Postupak ukrašavanja uskršnjih jaja slamom

Slamku potopite u vodu i onda je isecite po dužini pa je tupim nožićem ispravljajte. Tračice oblikujte i seckajte u zavisnosti od motiva koji želite da dobijete i onda ih nalepite na jaje pomoću lepka.

Ako želite da dobijete slamu u više tonova, pored zlatno žute, potopite je u vodu i ostavite da prenoći, posle toga je iznesite na sunce da se osuši. Osušena slama menja boju i uz malo sreće možete dobiti varijacije od zelene, plave do ljubičaste... tonovi su jako nežni.

Ukrasne trake umesto slame

Ukoliko ne možete da nađete slamu, za ovaj način ukrašavanja uskršnjih jaja možete koristiti i tanke ukrasne trake, a detaljan postupak izrade pogledajte u video prilogu koji sledi:

Sa sajta Yumama izdvajamo i:

Najbolje za našu decu: 18 ideja za farbanje i ukrašavanje jaja bez veštačkih boja

Čipka i staro zlato: Neobično dekorisana uskršnja jaja (FOTO)

Najlepši uskršnji recepti: Sočni kolači, mirisni keksići i topla peciva (FOTO)

Uskršnja dekoracija: Kristalna jaja bojena u crnom vinu (FOTO)

FOTO INSPIRACIJA: 25 Instagram ideja za originalne torte u obliku uskršnjeg zeke (FOTO)

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja