NAJVAŽNIJI SIMBOL VASKRSA: Evo zašta prvo jaje mora da se ofarba U CRVENO i ovo OBAVEZNO treba da uradite sa starom ČUVARKUĆOM
Foto: Profimedia

NAJRADOSNIJI PRAZNIK

NAJVAŽNIJI SIMBOL VASKRSA: Evo zašta prvo jaje mora da se ofarba U CRVENO i ovo OBAVEZNO treba da uradite sa starom ČUVARKUĆOM

Žena -

Na Veliki petak domaćice farbaju jaja u najrazličitije boje i raznim tehnikama, međutim, najbitnije je da prvo ofabrate jedno crveno jaje!

Šta ono zapravo simbolizuje?

Boja Vaskrsa je crvena i simbolizuje prolivenu Isusovu krv, a u Srbiji je običaj da se prvo jaje farba crvenom bojom i čuva u kući cele godine.

Ovo jaje se naziva "čuvarkuća" i služi da zaštiti sve ukućane, ali i njihov dom. Takođe, veruje se da čuvarkuća tera zle sile i deomone, odnosno od svih loših stvari.

foto: Profimedia

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cele godine čuvala kuću i ukućane. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Kada osvanje vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez uskršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije doneo jaja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVO NISTE ZNALI: Zašto se farbaju jaja?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track