BILA JE PRVA SRPSKA KRALJICA: Sloboda Mićalović otkriva sve o Ani Dondolo, misterioznoj mletačkoj princezi!
Foto: Dragan Kadić

Nemanjići

BILA JE PRVA SRPSKA KRALJICA: Sloboda Mićalović otkriva sve o Ani Dondolo, misterioznoj mletačkoj princezi!

Žena -

Glumica Sloboda Mićalović u popularnoj seriji "Nemanjići" tumači lik Ane Dandolo, supruge kralja Stefana Prvovenčanog, koga u seriji igra njen muž, Vojin Ćetković.

foto: Damir Dervišagić

Iako je Ana bila prva žena koja je ponela titulu srpske kraljice, poznata glumica je na početku snimanja i sama priznala da će morati da obnovi svoje znanje o ovoj čuvenoj vladarki.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Serija "Nemanjići" podigla je veliku prašinu u javnosti, budući da je najpre, na samom početku emitovanja, naišla na kritike. Glumici Slobodi Mićalović poverena je jedna od glavnih uloga - lik Ane Dandolo, o čijoj prošlosti čak ni istorijske činjenice ne govore mnogo.

Ana Dandolo bila je prva srpska kraljica, unuka moćnog mletačkog dužda Enrika Dandola i Stefanu Prvovenčanom bila je treća žena. Sa njim je imala sinove Predislava i Uroša, a njen uticaj je bio toliki da su se srpska i mletačka porodica međusobno izuzetno uvažavale.

foto: Nebojša Mandić

"Kod nje mi se dopalo upravo to što, iako je princeza, ona je opet poželela da ode negde... Čak ima i u tekstu kada njena rođaka kaže "Pa gde ćeš tamo, ti Srbi su divljaci, zašto ideš tamo." Ta neka želja za avanturom, želja da promeni nešto, uostalom i da sebi obezbedi krunu", rekla je Sloboda Mićalović na jednom od prvih setova, dodajući da je znanje o Nemanjićima bilo od velikog značaja za snimanje ove serije.

foto: Marina Lopičić

Ana je, prema istorijskim činjenicama i predanjima, bila jaka i moćna žena, a sudeći po komentarima publike mnogi upravo takvom doživaljavaju i Slobodu, zbog čega je smatraju idealnom za ovu ulogu.

Koliko je život kraljice Ane Dandolo budio znatiželju, toliko je to činila i njena smrt. Ana je nadživela svog supruga skoro pune četiri decenije, a na takav zaključak jasno upućuje freska "Smrt kraljice Ane Dandolo", koja je naslikana na severnom zidu crkve Sv. Trojice u manastiru Sopoćani.

Ona pokazuje na koji način je prva srpska kraljica okončala život - kako se veruje, dušu joj je prihvatio sam anđeo. Naime, na fresci je prikazana kraljica Ana na odru u trenutku kada njenu dušu prihvata anđeo, a na njenom uzglavlju pojavljuju se Hristos i Bogorodica. Oko odra je okupljen srpski dvor. Njen sin i kralj Uroš Ι predstavljen je u vladarskoj odeždi s krunom naglavi, iza njega stoje prinčevi Dragutin i Milutin, a iza njih princeza Brnča, dok levu ruku kraljice drži i ljubi njena snaha kraljica Jelena.

foto: Jutjub Printskrin

Ana je umrla oko 1265. godine, kada je imala oko 60 godina.

Kurir.rs/Blic/Foto: Dragan Kadić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NIKADA NIJE BILA OVOLIKO SEKSI: Sloboda Mićalović totalno promenila imidž, fanovi lude za novim snimkom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track