MOŽE LI DA SE UMRE OD SLOMLJENOG SRCA? Naježićete kada vidite šta se dešava u vašem organizmu 3 meseca nakon raskida!
Foto: Profimedia

NAUČNICI POTVRĐUJU

MOŽE LI DA SE UMRE OD SLOMLJENOG SRCA? Naježićete kada vidite šta se dešava u vašem organizmu 3 meseca nakon raskida!

Žena -

Opasnost da udovci ili udovice obole od kardiovaskularnih bolesti ili da ih zatekne iznenadna smrt veći su tri meseca nakon smrti njihovih supružnika, pokazalo je novo istraživanje.

Pokazalo se da pojedinci koji su tri meseca ranije izgubili voljenu osobu imaju višu količinu citokina (glikoproteina koji deluju kao markeri imunološkog sistema za indikaciju upale u krvotoku) i niži nivo varijabilnosti srčanog ritma od neožalošćenih pojedinaca u kontrolnoj skupini istog doba, pola i telesne mase.

foto: profimedia

Radi se o dva uzroka koji povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući smrt. Autori kažu da je ovo prva studija koja ukazuje na povezanost duboke žalosti s rastom nivoa citokina i sniženjem varijabilnosti srčanog ritma.

Nije kod svih isto

U istraživanju se pokazalo da ožalošćeni učesnici istraživanja imaju 47 posto niži nivo varijabilnost srčanog ritma (razmaka između dva otkucaja srca, pri čemu viša varijabilnost ukazuje na bolju kardiovaskularno stanje) i sedam posto viši nivo citokina. Takođe, među ožalošćenima su za 20 posto bili izraženiji simptomi depresije.

foto: Profimedia

Učesnici istraživanja bili su u dobu od 51 do 80 godina. Fagundes se nada da će nakon ovog istraživanja medicinski profesionalci bolje razumeti biološke mehanizme koje aktivira duboka tuga i potom ciljanom psihološkom i farmakološkom terapijom sprečiti neželjene posledice.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) LJUBAV DUBLJA I OD MORSKIH DUBINA: Oduševićete se kada čujete kako je ovaj Vranjanac zaprosio devojku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track