icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

SVE VREME ROŠTILJATE POGREŠNO: Izbegnite OVIH 5 STVARI za savršeno meso!
Foto: Profimedia

DOBRI SAVETI

SVE VREME ROŠTILJATE POGREŠNO: Izbegnite OVIH 5 STVARI za savršeno meso!

Žena

Roštiljanje je veština koja se stiče iskustvom. Ukoliko ste početnik, pošto usvojite ove savete brzo ćete dostići nivo profesionalca! Izbegnite ove tipične greške i poslužite savršene zalogaje dragim ljudima.

 

1. Zaboravljate na mariniranje

 

Roštilj će imati bolji ukus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja. Idealno bi bilo da to uradite i veče pre pripreme. Ne zaboravite da u marinadu dodate i malo kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

 

2. Izbegavate korišćenje dodatne masnoće

 

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje premažite uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

 

3. Stavljate na rešetku hladno meso

 

Kao što ne biste hladnu šniclu stavili u tiganj, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dostigne sobnu temperaturu pre nego što ga stavite na rešetku. Na ovaj način nećete "šokirati" meso toplinom, a ono će se lepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debela krmenadla.

 

4. Previše okrećete meso

 

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje je da ga što manje okrećete i pomerate. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru. Kada mislite da je vreme za okretanje šnicli, hvataljkama nežno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso "lepi" za rešetku, a namazali ste je uljem, to je znak da ga treba pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lepu karamelizovanu površinu.

 

5. Ne dopuštate mesu da odstoji

 

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaša šnicla (p)ostala sočna, potrebno je da svaki komad mesa odstoji. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i pustite da tako stoji polovinu vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijumska folija zadržaće toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

 

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Punkufer/Foto: Profimedia)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...