OVAJ DAN BI TREBALO DA BUDEO VESEO I SREĆAN: Evo šta treba na SPASOVDAN da uradite i dobićete ODGOVOR na najvažnije pitanje u ŽIVOTU!
Foto: Profimedia

Veliki Praznik

OVAJ DAN BI TREBALO DA BUDEO VESEO I SREĆAN: Evo šta treba na SPASOVDAN da uradite i dobićete ODGOVOR na najvažnije pitanje u ŽIVOTU!

Žena -

Spasovdan ili "Dan spasa" slavi se 40 dana nakon Uskrsa i uvek pada na četvrtak.

Zanimljivo je da ovaj praznik ima jako slične običaje kao i Đurđevdan, pa neki etnolozi veruju da je reč o istim običajima koji su jednostavno podeljeni na dva dana. Ovaj dan bi, ako se vodimo hrišćanskim praznikom, trebalo da bude veseo i srećan.

foto: Profimedia

Baš kao i Đurđevdan, Spasovdan je dan cveća i rastinja, pa zato mlade devojke i mladi momci danas treba da naberu što više cveća i da ga unesu u kuću, na radost. Možda najzanimljiviji običaj na ovaj dan jeste čuveno "voli me - ne voli me". Sigurno ste kao deca ovo stalno radili, i to najčešće sa biljkom rusomača (Capsella bursa posteris) koja ima listove u obliku srca. Međutim, po verovanju, rezultat koji dobijete danas je zaista istinit.

foto: Profimedia

Verovatno znate kako se radi, ali za slučaj da ste zaboravili, ne košta nas ništa da ponovmo. Uzmite cvet koji ima dosta manjih latica, kao što je bela rada, ili jednostavno jednu stabiljku čuvene rusomače koju možete da nađete svugde pored puta. Zatim zamislite ime osobe koja vam se sviđa pa skidajte jednu po jednu laticu - govoreći "voli me, ne voli me, voli me, ne voli me...".

Poslednja latica koja ostane krije odgovor na pitanje.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Besnopile/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track