TREBA DA PAZE I ŽENE I MUŠKARCI: Klonite se ovih stvari ako želite da imate bebu!
Foto: Profimedia

SMANJUJU ŠANSE

TREBA DA PAZE I ŽENE I MUŠKARCI: Klonite se ovih stvari ako želite da imate bebu!

Žena -

Ljudsko telo prirodno se odlično bori protiv svega lošeg što život nosi, ali ponekad treba pomoć.

Ako planirate trudnoću, bilo bi dobro da napravite nekoliko izmena u načinu života kako biste povećali šanse za začeće i oslobodili se stresa zbog straha od neplodnosti. Bacite oko na listu skrivenih otrova koji vam mogu smanjiti plodnost.

foto: Shutterstock

Pesticidi

Kvalitet hrane ima ogroman uticaj na funkcionisanje tela. Ako se detoksikacijski sistem nađe pod prevelikim pritiskom, pesticidi iz voća i povrća mogu dodati još toksina u telo i uzrokovati haos. To narušava ravnotežu hormona i potencijalno otežava začeće. Pokušajte da jedete organsku hranu barem u tom razdoblju.

Sedenje na vrućim površinama

Ovo se tiče muškaraca. Testisi su s razlogom s spoljašnje strane tela kako se ne bi pregrevali. Ako držite laptop u krilu, sedate u zagrejan automobil ili imate takvu dasku za WC šolju, to nipošto nije dobro za vaše spermije. Uvek gledajte da rashladite površinu na koju sedate.

foto: Profimedia

Elektronika

Pametni telefoni zbog zračenja mogu osuditi čovečanstvo na izumiranje. Elektronski uređaji koji zrače povezani su takođe s muškom neplodnošću i brojnim drugim problemima. Nemojte nositi mobilni u džepu niti ga držati bilo gde blizu sebe dok ga ne koristite.

Plava svetlost

Dobar san je ključan za regeneraciju tela. Količina i kvalitet spavanja utiče na žensku plodnost, ali se negativno odražava i na proizvodnju hormona stresa. Za dobro spavanje hormon melatonin mora rasti, što je teško ako stimulišete oči plavim svetlom mobilnog, TV, tableta, računara i laptopa. Ugasite sve te uređaje barem sat vremena pre odlaska na spavanje.

foto: Profimedia

Kozmetički proizvodi

Brojna kozmetika i šminka sadrže štetne hemikalije koje se vežu uz neravnotežu hormona, pa čak i rak. Jedna skupina konzervansa koji se često spominju su parabeni, iako se veći brendovi vole pohvaliti kako ih ne koriste. Zapamtite da, ako je na nekom proizvodu slika nečeg prirodnog, to ne znači da je zdravo. Čitajte sastav.

Voda iz slavine

Ostatci kontracepcijskih hormona (iz pilula) mogu proći do mokraće i nalaziti se u vodi za piće. Koliko je god zdravo i nužno piti puno vode, još je važnije da je ona ispravna. Pijte filtriranu vodu kad god imate priliku jer filtriranje pomaže smanjenju količine zagađivača u vodi.

Kurir.rs/Magazin.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track