SAMO NAJHRABRIJI BACIĆE POGLED U BUDUĆNOST: Ovako ćemo se hraniti 2030. GODINE!
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

SAMO NAJHRABRIJI BACIĆE POGLED U BUDUĆNOST: Ovako ćemo se hraniti 2030. GODINE!

Žena -

Za tri decenije, prema najnovijim istraživanjima, željeni oblici na tanjiru će biti isprintani. Zato ćemo 2030. godine na jelovniku imati 3D hranu! Preko interneta će moći će da se naruči željeni oblik i tekstura hrane sa željenim sadržajem nutrijenata. Već danas, komercijalne kuhinje, pekare i poslastičari koriste 3D štampače za izradu hrane da bi uštedeli vreme i trud. Umesto slogana od polja do stola, "IT kuvari" kažu od piksela do vašeg tanjira.

foto: Profimedia

Morske alge uzimaju sve veći značaj u modernim kuhinjama širom sveta. Mnogi naučnici navode da su alge stabilno rešenje nedostatka hrane odnosno izvrsna zamena za životinjske prerađevine. Morske alge su najbrže rastuće biljke. U istočnoazijskim zemljama konzumacija algi ima ustanovljenu tradiciju. Stručnjaci prognoziraju da će proizvodnja i prerada algi biti jedna od najjačih prehrambenih industrija za nekoliko godina.

U 2013. godini naučnik Mark Post je izradio prvi laboratorijski "burger". Izrada jednog takvog burgera investitore je koštala oko 325 hiljada američkih dolara. Tehnologija je toliko napredovala da isti "lab-burger" danas vredi oko 10 dolara. Izraelski startap Future Meat Technology navodi kako će krenuti s komercijalnom proizvodnjom "lab-burgera" koji će koštati svega 2,30 - 4,50 dolara. Cilj je da se krene s prodajom krajem ove godine.

"Ponestaje nam zemlje, vodeni resursi su pod znakom pitanja, pa ako želimo da nastavimo da hranimo rastuću populaciju ne samo na zapadu, već i u Kini i Indiji, gde se ljudi kreću prema prehrani u zapadnom stilu, onda moramo iz korena da promenimo način proizvodnje mesa", navodi Jakov Nahmias, osnivač i glavni naučnik Future Meat Technology.

Insekti – bolji proteini, manje zagađenja. Prvo progledaj, otvori um, a zatim otvori usta. Prema podacima FAO-a iz 2013. godine postoji skoro 2 hiljade jestivih vrsta insekata. Prošle godine počela je velika kampanja konzumacije skakavaca u Finskoj. Praksa jedenja insekata postala je uobičajena, a taj će trend verojatno rasti kako Finci postaju sve više ekološki svesni. Kao izvor životinjskih belančevina, insekti zahtevaju deset puta manje prostora od goveda.

Revolucija hrane 5.0

Dobra vest - možete jesti kada ste gladni i možete jesti sve dok se u potpunosti ne zasitite. Jednostavno odaberite pravu kategoriju hrane za sebe. Reč je o sirovoj biljnoj hrani. Definicija sirove prehrane je ishrana koja podrazumeva konzumiranje namirnica u njihovom što prirodnijem stanju, odnosno namirnica koje su minimalno prerađene ili termički obrađivane do maksimalno 45 stepeni.

Zahvaljujući promovisanju popularnih dokumentaraca, knjiga, blogova i inovativnih brendova prehrambenih proizvoda na bazi biljaka, ishrana bazirana na biljnim hranjivima je brzom porastu.

"Pozitivni efekti na životnu su jasni: energetski je efikasnije jesti biljke nego hraniti životinje biljkama, a zatim jesti životinje", kaže Džesika Grin, pomoćnica profesora studija zaštite životne sredine na Univerzitetu u Njujorku.

Revolucija hrane 5.0. je novi pokret u Nemačkoj, koji traži nova rešenja za budućnost prehrambene industrije. Nedavno je započeo sajam u Berlinu koji će se održati tekom naredna četiri meseca. Cilj sajma je da kroz razne radionice odgovori na jednostavna pitanja: šta ćemo jesti i kako ćemo jesti.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Agroklub.rs/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track