Na Petrovdan je običaj da se umesi petrovača - pita od jabuka. Evo tog starinskog recepta.
SASTOJCI:
1 šolja neotopljene masti 1 šolja šećera 1 šolja mleka 1 celo jaje 1 žumance brašna po potrebi limunova kora 1 prašak za pecivo
NADEV:
1 kilogram narendanih jabuka (po mogućstvu petrovača)
prezle šećera po želji cimet
PRIPREMA:
Penasto umutiti mast, jaja i šećer pa dodati mleko, rendanu koru limuna i brašno pomešano sa praškom za pecivo da se zamesi fino testo da može lepo da se oklagija i ne lepi za sto. Testo podelite na dva dela. Jednu koru staviti u pleh, preko fil od narendanih jabuka, (jabuke ne treba cediti od soka) prezle i cimeta, pa posuti jabuke šećerom, i staviti drugu koru.
Pitu staviti da se peče u toploj rerni na blagoj temperaturi. Pečenu pitu posuti vanilin šećerom, a kad se ohladi šećerom u prahu.
Kurir.rs/Foto Profimedia