DOMAĆICE NA PETROVDAN POŠTUJU JEDAN DIVAN OBIČAJ: Mese pitu od jabuka, a ovo je najbolji RECEPT!
Foto: Profimedia

LEP SRPSKI OBIČAJ!

DOMAĆICE NA PETROVDAN POŠTUJU JEDAN DIVAN OBIČAJ: Mese pitu od jabuka, a ovo je najbolji RECEPT!

Žena -

Na Petrovdan je običaj da se umesi petrovača - pita od jabuka. Evo tog starinskog recepta.

SASTOJCI:

1 šolja neotopljene masti 1 šolja šećera 1 šolja mleka 1 celo jaje 1 žumance brašna po potrebi limunova kora 1 prašak za pecivo

NADEV:

1 kilogram narendanih jabuka (po mogućstvu petrovača)

prezle šećera po želji cimet

PRIPREMA:

Penasto umutiti mast, jaja i šećer pa dodati mleko, rendanu koru limuna i brašno pomešano sa praškom za pecivo da se zamesi fino testo da može lepo da se oklagija i ne lepi za sto. Testo podelite na dva dela. Jednu koru staviti u pleh, preko fil od narendanih jabuka, (jabuke ne treba cediti od soka) prezle i cimeta, pa posuti jabuke šećerom, i staviti drugu koru.

Pitu staviti da se peče u toploj rerni na blagoj temperaturi. Pečenu pitu posuti vanilin šećerom, a kad se ohladi šećerom u prahu.

foto: Promo

Kurir.rs/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track