Najnovije vesti

NE TREBA IH DUGO ČUVATI: Ove namirnice nikako ne zamrzavajte!
Foto: profimedia

PAŽNJA

NE TREBA IH DUGO ČUVATI: Ove namirnice nikako ne zamrzavajte!

Žena

Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane jer se ne gube njene nutritivne vrednosti. Međutim, postoje neke namirnice koje nikako ne bi trebalo zamrzavati, što zbog promene ukusa i strukture, što zbog vaše sigurnosti. Saznajte koje vrste namirnica nikako ne bi trebalo zamrzavati.

1. Hrana koja sadrži velike količine vode Krastavac, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi trebalo da zamrzavate. Ove namirnice prepune se vode, koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu - hrana postaje gnjecava. S druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.

2. Mlečni proizvodi Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nađu u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvoda, a nakon odleđivanja i oni će, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti ni približno ukusni kao ranije.

3. Sveža i kuvana jaja Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svežem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će pući, a zaleđena kuvana jaja postaće gumena. Ako ipak želite da zamrznete jaja, izvadite ih iz ljuske i stavite u posude ili kesice pa tako ostavite u zamrzivaču.

4. Pržena i pečena hrana Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja više nikad neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna. Izbegavajte zamrzavanje pečene hrane.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...