LENA OTKRIVA: Oklagijama do savršene kože bez celulita!
Foto: Peđa Filipović

TEMA BROJA

LENA OTKRIVA: Oklagijama do savršene kože bez celulita!

Žena -

Region je zahvatila maderoterapeutska groznica. U salonima, velnes centrima, hotelima sve se češće može čuti pitanje gostiju "Radite li masažu oklagijama?". Zbog toga se ova, izvorno kolumbijska ideja mehanoterapije sve više nalazi u ponudi velnes i spa centara - kaže Lenin sagovornik Peđa Filipović, velnes ambasador Srbije i Crne Gore.

- Maderoterapeutski ritual obuhvata masažu celog tela, sa posebnim osvrtom na poštovanje osetljivih delova. Preko kostiju, pršljenova, zatkolene jame, potpazušne jame, prepona, vrata, oklagije se ne mogu i ne smeju kretati. Takođe, u toku masaže stomaka primenjuju se, pored elemenata klasične masaže, limfne drenaže, šijacu stimulacije i ampuku metode, vakuum čaša i lopatica za oblikovanje, koje jedine iz maderoterapeutskog seta imaju opravdanu upotrebu. Zbog osetljivosti ovog vitalnog regiona, unutrašnjih organa, velikih krvnih sudova, limfnih čvorića, oklagije se na aplikuju na stomaku.

foto: Peđa Filipović

Lepša koža

Takođe postoje zablude u anticelulitnim programima da se nakon dobro urađenog tretmana moraju pojaviti modrice, što je nedopustivo i može imati više negativnih nego pozitivnih efekata. Ako se uzme u obzir da je celulit smešten svega 4 milimetra ispod površine kože, potpuno je jasno da siloviti pritisci, koji prelaze granicu prijatnog bola, apsolutno nemaju svoje mesto u ritualu. Laganim i brzim pokretanjem oklagija, postepenim ulaskom u dubinu, izaziva se crvenilo kože (hiperemija), koje govori o odličnoj prokrvljenosti, detoksifikaciji, stimulaciji elastina i kolagena.

Sve ovo utiče na poboljšanje jedrine kože i razmenu materija u potkožnom vezivnom tkivu, gde se nalazi celulit. Pre masaže nogu intenzivnim pokretima obavezno je pripremiti stomak i grudni koš za prijem krvi i limfe iz nogu. Takođe, vrlo je važno da se ne mogu samo od rituala očekivati rezultati u sređivanju najvećeg napasnika ženske lepote. Ishrana, fizičko vežbanje, antistres programi, detoksifikacija, metode iz fizikalne medicine, kao i dovoljan unos tečnosti neizostavni su elementi svakog anticelulit programa, pa nema razloga da u ovom slučaju budu izuzetak.

foto: Peđa Filipović

Ukoliko postoji problem sa izraženom kapilarnom mrežom na koži, proširenim venama, infekcijama kože, upalnim procesima u organizmu, maderoterapija se ne preporučuje. U toku trudnoće se takođe ne primenjuje. S obzirom na to da se cirkulacija izuzetno ubrzava i metabolizam kože prirodno aktivira, u toku rituala ne primenjuju se ulja i gelovi s termoaktivnim delovanjem. Posebno dobre rezultate daje čisto kokosovo ulje, lešnikovo, susamovo, konopljino, kao i kombinacija maslinovog, bademovog i avokadovog ulja. Izuzetan efekat nakon tretmana se ogleda u izbacivanju viška nakupljene vode.

Razlog tome je intenzivna stimulacija energetskih meridijana sa unutrašnje strane noge - bubrega, jetre, slezine i pankreasa, a celom dužinom zadnje strane noge - meridijana mokraćne bešike. S obzirom na to da preko prednje i bočne strane donjih ektremiteta prolaze meridijani želuca i žučne kesice, ovaj ritual ima izuzetan antistres efekat jer odagnava nakupljenu nervozu i čestu ljutnju i nezadovoljstvo današnjeg vremena. Maderoterapija se kombinuje sa drugim metodama masaže i po planu se radi svaki drugi dan, a preporučuje se deset tretmana - objasnio nam je Peđa Filipović.

Vole ih i terapeuti

- Oklagije su vrlo brzo zaslužile i zahvalnost terapeuta koji ih koriste u radu. Samim tim što uz manje snage, fizičke aktivnosti dolaze do sjajnih efekata, srce je zahvalno, kao i zglobovi svakoga od njih. U toku edukacije kolege prolaze kroz program kako da prenose težinu, pravilno dišu u toku rada i kako da se poštede žuljeva na šakama, koji svakako govore da nešto u radu treba popraviti.

Iskustvo

Prezadovoljna sam rezultatima

Prava pomama nastala je za takozvanom maderoterapijom, to jest masažom oklagijama, a jedna od mnogobrojnih dama koje su isprobale ovaj tretman je i naša urednica rubrike Stars Sandra Rilak, koja je za Lenu ispričala svoja iskustva.

- Kako to obično biva, leto nas uvek nekako iznenadi i dočeka nespremne. Za "oklagije" sam čula od prijateljice i želela sam da ih što pre isprobam. Odradila sam ukupno 10 tretmana, a rezultati su bili neverovatni. Za nešto više od 20 dana skinula sam tri kilograma i 6 cm u obimu butina. Celulit se vidno smanjio, koža mi je postala čvršća, a zadnjica podignuta. Takođe, ovaj tretman sam radila i na stomaku i rukama. Iako sam slušala razna iskustva, od onih da je užasno bolno do toga da su neke žene nakon masaža imale ogromne modrica, moja iskustva su veoma pozitivna. Važno je napomenuti da na masaže treba ići redovno, svaki drugi ili treći dan. Posle tri tretmana sam primetila poboljšanje, a ovu masažu sam kombinovala s kavitacijom i moram priznati da sam prezadovoljna rezultatima - kaže Sandra Rilak.

(V. Stanimirović/N.Urošev, Foto:Peđa Filipović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track