MALTA, JEDNO OD NAJLEPŠIH OSTRVA MEDITERANA: Ostrvo sunca, kulture i umetnosti
Foto: Promo

MALTA, JEDNO OD NAJLEPŠIH OSTRVA MEDITERANA: Ostrvo sunca, kulture i umetnosti

Žena -

Kroz istoriju su ga osvajali mnogi osvajači iz svih delova planete, a sada dozvolite da Malta osvoji Vas.

foto: Promo

Republiku Maltu čine tri naseljena i dva nenaseljena ostrva, od kojih su najpoznatija – Malta, Gozo i Komino. Malta je ujedno i najgušće naseljeno ostrvo u Evropi. Duga i raznovrsna istorija i neobične prirodne lepote su ono što je prva asocijacija onima koji su imali priliku da posete Maltu . Glavni grad, Valeta, dobio je ime po svom osnivaču vitezu Žanu dela Valeti. Samo jedna šetnja gradskim ulicama otkriće vam koliko je bogata prošlost iza glavnog grada, ali i same Republike Malte.

foto: Promo

Malta je i pravi raj za ljubitelje nautičkih sportova. Na Malti se svakog septembra, u čast jedne čuvene pomorske bitke, u kojoj je naravno izvojevana pobeda, održava svetski poznata regata. Malta je poznata i po proizvodnji raznih, šarenih proizvoda od stakla, na čemu može da zahvali Feničanima, koji su na Maltu doneli ovaj zanat.

Najveće ribarsko mesto na Malti – Marsaxlokk, malo je selo gde se ručno proizvode razne vrste ribarskih čamaca koji su posebno atraktivni zbog boja i činjenice da se na pramcu svakog nalaze oči boga Horusa, čuvara moreplovaca, ribara i čamaca. Pored turizma, ribarstvo je druga najrazvijenija i najvažnija privredna grana na Malti.

Šta je još interesantno na Malti , privlači turiste i ne treba propustiti?

foto: Promo

Popajevo selo – naselje koje je nastalo za samo sedam meseci i to za potrebe snimanja filma o istoimenom junaku, 70-tih godina prošlog veka.

Triklotiti – pećine koje su ranije služile kao ratna skloništa, a danas se u njima uglavnom čuva stoka.

Mdina – grad stariji čak i od Valete sa savršenim utvrđenjem.

Ostrvo Gozo – drugo po veličini u Republici, a na samo tridesetak minuta vožnje feribotom od Valete. Po mnogo čemu drugačije, al ii slično Malti. Glavni grad Viktorija dobio je ime po čuvenoj engleskoj kraljici.

Čipka – čuvena kvalitetna čipka sa Malte. Njena izrada je jedan od najstarijih zanata na Malti.

foto: Promo

Ukoliko smo vas zainteresovali, evo i gde i kad možete da obezbedite sebi upoznavanje sa Maltom i njenim čarima. Turistička Agencija 1 A Travel , od ove godine, u svojoj ponudi ima i ovu divnu destinaciju.

Preporuka nas vodi do hotela Mellieha Bay 4* koji se nalazi u blizini najveće peščane plaže na ostrvu, nudi uslugu polupansiona ili all inclusive koncept, a poseduje i dva bazena na otvorenom.

foto: Promo

Nešto drugačiji, ali podjednako vredan preporuke, jeste i Plaza&Plaza Regency Hotel 5* , koji se nalazi na odličnoj lokaciji ukoliko je vaša želja da Maltu doživite u punom svetlu – i kao letovanje na predivnoj obali, i kao upoznavanje sa kulturom i istorijom jedne bogate zemlje, ali i kao odlično mesto za provod i izlaske.

U ponudi turističke agencije 1 A Travel nalaze se i Turska , Kipar i Egipat .

( Promo tekst - Foto: Promo )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track