ZAŠTITITE KOSU OD SUNCA I SOLI: Uz pomoć OVIH trikova zaboravićete na isušivanje!
Foto: profimedia

SAVET ZA ŽENE

ZAŠTITITE KOSU OD SUNCA I SOLI: Uz pomoć OVIH trikova zaboravićete na isušivanje!

Žena -

Da bi kosa, naročito suva, tokom leta uprkos suncu ostala zdrava i sjajna, potrebna joj je adekvatna nega.

Zato ako je kosa zbog UV zraka, hlora i morske soli postala osušena i slamasta, prva pomoć su maslinovo i kanolino ulje.

Barem jednom nedeljno negujte kosu regeneratorom s dubinskim delovanjem. Kako bi nahranio koren kose, regenerator ostavite na kosi 15-30 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Najbolji su regeneratori na bazi proteina i maslinova ulja.

foto: Profimedia

Test

Ako vaša kosa brzo puca kada je dodirnete, nedostaje joj vlažnosti. Ako se, ipak, rasteže poput žvakaće gume, tj. ne vraća se u prvotni položaj, nedostaje joj proteina. Spustite pramen kose u vodu, zdrava kosa će plutati, a porozna, kojoj nedostaje vitamina i proteina, potonuti.

Pranje kose

Pranje kose šamponom ne bi smelo da vam postane svakodnevna navika jer uzrokuje perut, isušivanje i “lomljenje” kose.

foto: profimedia

Nahranite kosu maslinovim uljem i medom

Zagrejte malo meda da se rastopi, dodajte kašiku maslinovog ulja i nežno utrljajte u kosu. Ostavite pola sata pa isperite. Ova maska je posebno dobra za suvu i oštećenu kosu. Za masku koja kosi vraća vlažnost pomešajte pasirani avokado, jaje i med. Postupak nanošenja je isti.

Ulja za kosu

Odlična ulja za kosu koja je neguju i čuvaju hidrataciju su ulja od argana i makadamije. Nanesite ih i pre odlaska na plažu, to će kosu dodatno zaštititi te je učiniti mekom i podatnom, a i lakše ćete je raščešljati. Posebnu pažnju obratite na vrhove i više ih namažite.

Izbegavajte trljanje kose peškirom

Trljanje mokre kose peškirom također uzrokuje perut, a frizeri klijente odgovaraju i od prečeste upotrebe sušenja kose fenom jer se uništava keratin. Savetuje se nakon pranja zamotati kosu peškirom i pustiti da se prirodno osuši.

foto: profimedia

Kurir.rs/24.HR/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track