OVIH DANA DIŠEMO NA ŠKRGE i TRAŽIMO SPAS ZA PAKLENE VRUĆINE: Evo na kojoj temperaturi treba da držite klimu, a da trošite što manje struje!
Foto: profimedia

korisni saveti

OVIH DANA DIŠEMO NA ŠKRGE i TRAŽIMO SPAS ZA PAKLENE VRUĆINE: Evo na kojoj temperaturi treba da držite klimu, a da trošite što manje struje!

Žena -

Razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smela da bude veća od 7 stepeni.

Klima uređaji ovih dana rade punom parom, a pri tome je bitno znati kako se pravilno koriste, jer tako možete uštedeti dosta električne energije.

Preterano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i izaziva veće stvaranje ugljena i drugih fosilnih goriva što pridonosi globalnim klimatskim promenama.

foto: profimedia

Sistem za rashlađivanje prostora je najdelotvorniji onda kada radi punom brzinom, a ne kada radi u kraćim periodima manjom brzinom, kako bi se održala konstantna temperatura čitav dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će oterati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštedeti i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smela da bude veća od 7 stepeni). Prema nekim podacima, klima-uređaj troši od 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijevih dok vas nema kod kuće.

foto: profimedia

Kurir.rs/Zadovoljna.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track