Najnovije vesti

KAFA NA MINUSU MOŽE DA BUDE POGUBNA PO VAŠE ZDRAVLJE: Evo zašto je nikako ne smete piti i šta je GLAVNI napitak u zemlji DŽINGIS-KANA
Foto: Profimedia

MOŽE BITI OPASNO

KAFA NA MINUSU MOŽE DA BUDE POGUBNA PO VAŠE ZDRAVLJE: Evo zašto je nikako ne smete piti i šta je GLAVNI napitak u zemlji DŽINGIS-KANA

Žena

Dokazano je da svi topli napici, a naročito kafa, koja se najbže apsorbuje, ne deluju blagotvorno na ljudsko telo. Naime, oni izazivaju mnoge neželjene efekte, kao šeo je drhtavica i hladan znoj.

Radi se o tome da je vaše telo toplije u odnosu na spoljašnju sredinu i da ta temeparturna razlika postaje još veća kada unesete tople napitke, što vodi do stvaranja groznice.Kafa ima još negativnije efekte na organizam kada se popije na hladnoći, jer ona pospešuje cirkulaciju i metabolizam je prilično ubrzan, tako da je sama energija tela na višem nivou. Ovo dodatno zagreva organizam, pa se stvara temperaturna razlika koja može telo da dovede u stanje šoka.

foto: Profimedia

- Kafa je, pored toga, snažan diuretik i dovodi do naglog lučenja tečnosti iz organizma. Za ovaj proces se, takođe koristi energija koja zagreva telo, ali stvaranje viška tečnosti je rizično na minusu, jer može da dovede do lanca reakcija, pa da se sve završi teškom infekcijom - kaže Alan Hedž sa Kornel univerziteta.

foto: Profimedia

Šta bi trebalo da pijemo na niskim temperaturama?

- Odgovor je u Mongoliji, zemlji Džingis-kana. Tamo ljudi koriste napitke koji u sebi sadrže maslac - objašnjava Hedž.

Mongoli često piju kobilje mleko. I ono je toplo, ali sadrži visok procenat kalorija i masti i to usporava varenje i održava temperaturu tela ravnomernom duži vremenski period i naj način organizam može postepeno da se navikne na nisku temperaturu u spoljašnjoj sredini i da se prilagodi.

Na ovoj zimi je najbolje da ne pijete pića toplija od 40 stepeni celzijusa. Naime, kada naručujete kafu, tražite da je razblaže sa hladnim mlekom.

foto: Profimedia

Kurir.rs/msn.com/Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...