icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

ZA BADNJI DAN SE SPREMA POSNA TRPEZA: Budite domaćice koje će za svoje ukućane pripremiti najukusniji PASULJ PREBRANAC! (RECEPT)
Foto: Profimedia

hrana za dušu

ZA BADNJI DAN SE SPREMA POSNA TRPEZA: Budite domaćice koje će za svoje ukućane pripremiti najukusniji PASULJ PREBRANAC! (RECEPT)

Žena

Badnji dan je jedan od dana kada je najstrožije zabranjeno jesti mrsnu hranu. Ovog pravila pridržavaju se čak i oni koji nikada ne poste, ali se uglavnom okreću strandardnim jelima - ribi, krompir salati i naravno, prebrancu.

 

Pasulj je tradicionalno jelo na našim prostorima, a vrlo je važno ukusno ga spremiti.

 

Ono što vam je potrebno od sastojaka je:

 

400-500 g pasulja tetovca (količina zavisi od zapremne posude u kojoj će se zapeći)

 

300-600 g luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)

300 g praziluka, isečenog na kolutiće

2 čena sitno isečenog belog luka

1 glavica sitno isečenog luka

2 kašičice ljute tucane paprike

1 kašičica slatke aleve paprike

so i sveže mleveni crni biber

1,5 dl maslinovog ulja

2-3 lista lorbera

 

foto: Profimedia

A evo na koji način možete pripremiti vaš pasulj za Badnji dan: 

 

1. Oprati probran pasulj, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.

 

2. Sutradan odliti vodu, sipati novu i kuvati pasulj oko 10-15 minuta, pa i tu vodu odliti.

 

Ovaj postupak može se ponavljati još nekoliko puta da bi se umanjio problem sa nadimanjem.

 

Kada voda sa pasuljem provri, dodati sitno isečenu glavicu luka i kuvati dok pasulj potpuno omekša, pazeći da se ne raskuva.

 

3. Rernu zagrejati na 200°C

 

U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja pržiti luk isečen po dužini, a kada zastakli dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počnu da se karamelizuju. Tada dodati, beli luk i sačekati da zamiriše. Skloniti sa ringle.

 

Posoliti, pobiberiti, posuti ljutom i slatkom alevom paprikom i dobro sve promešati.

 

4. Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskati uljem, kutlačom sipati 1/3 kuvanog pasulja posoliti ga i pobiberiti, posuti malo ulja, po njemu rasporediti pola količine luka, sipati drugu trećinu pasulja, začiniti ga, posuti ostatkom luka i završiti pasuljem. Naliti kutlaču ili dve vode u kojoj je pasulj kuvan i sve još malo posoliti, pobiberiti, politi uljem, udenuti lorber i zapeći u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, da se formira korica i lepo porumeni.

 

Posluživanje

 

Poslužiti uz ostalu pripremnljenu posnu hranu za Badnji dan. 

 

foto: Printscreen YT

Kurir.rs, coolinarka / Foto: Profimedia

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.