Najnovije vesti

ZA BADNJI DAN SE SPREMA POSNA TRPEZA: Budite domaćice koje će za svoje ukućane pripremiti najukusniji PASULJ PREBRANAC! (RECEPT)
Foto: Profimedia

hrana za dušu

ZA BADNJI DAN SE SPREMA POSNA TRPEZA: Budite domaćice koje će za svoje ukućane pripremiti najukusniji PASULJ PREBRANAC! (RECEPT)

Žena

Badnji dan je jedan od dana kada je najstrožije zabranjeno jesti mrsnu hranu. Ovog pravila pridržavaju se čak i oni koji nikada ne poste, ali se uglavnom okreću strandardnim jelima - ribi, krompir salati i naravno, prebrancu.

 

Pasulj je tradicionalno jelo na našim prostorima, a vrlo je važno ukusno ga spremiti.

 

Ono što vam je potrebno od sastojaka je:

 

400-500 g pasulja tetovca (količina zavisi od zapremne posude u kojoj će se zapeći)

 

300-600 g luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)

300 g praziluka, isečenog na kolutiće

2 čena sitno isečenog belog luka

1 glavica sitno isečenog luka

2 kašičice ljute tucane paprike

1 kašičica slatke aleve paprike

so i sveže mleveni crni biber

1,5 dl maslinovog ulja

2-3 lista lorbera

 

foto: Profimedia

A evo na koji način možete pripremiti vaš pasulj za Badnji dan: 

 

1. Oprati probran pasulj, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.

 

2. Sutradan odliti vodu, sipati novu i kuvati pasulj oko 10-15 minuta, pa i tu vodu odliti.

 

Ovaj postupak može se ponavljati još nekoliko puta da bi se umanjio problem sa nadimanjem.

 

Kada voda sa pasuljem provri, dodati sitno isečenu glavicu luka i kuvati dok pasulj potpuno omekša, pazeći da se ne raskuva.

 

3. Rernu zagrejati na 200°C

 

U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja pržiti luk isečen po dužini, a kada zastakli dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počnu da se karamelizuju. Tada dodati, beli luk i sačekati da zamiriše. Skloniti sa ringle.

 

Posoliti, pobiberiti, posuti ljutom i slatkom alevom paprikom i dobro sve promešati.

 

4. Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskati uljem, kutlačom sipati 1/3 kuvanog pasulja posoliti ga i pobiberiti, posuti malo ulja, po njemu rasporediti pola količine luka, sipati drugu trećinu pasulja, začiniti ga, posuti ostatkom luka i završiti pasuljem. Naliti kutlaču ili dve vode u kojoj je pasulj kuvan i sve još malo posoliti, pobiberiti, politi uljem, udenuti lorber i zapeći u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, da se formira korica i lepo porumeni.

 

Posluživanje

 

Poslužiti uz ostalu pripremnljenu posnu hranu za Badnji dan. 

 

foto: Printscreen YT

Kurir.rs, coolinarka / Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...