VOLITE SE I PROSLAVITE BOŽIĆ SA SVOJIM NAJMILIJIMA: Zaboravite na poslovne obaveze i neka ovaj praznik u vašu porodicu unese MIR I SLOGU!
Foto: Marina Lopičić

uživajte!

VOLITE SE I PROSLAVITE BOŽIĆ SA SVOJIM NAJMILIJIMA: Zaboravite na poslovne obaveze i neka ovaj praznik u vašu porodicu unese MIR I SLOGU!

Žena -

Letnji odmor bio je poslednje vreme kada ste s decom proveli bar dve nedelje zajedno, noć i dan. Zato sada, u vreme božićnih praznika, imate priliku da u najboljem raspoloženju provedete s porodicom nekoliko slobodnih dana. Možda imate sreće da ih bude više i to je savršeno za neke stvari koje ste propustili da uradite. Ne gledajte na to kao na zadatak, već kao na uživanje. Ako morate mnogo da radite tokom godine kako biste imali dovoljno za život, griža savesti samo komplikuje ionako složene porodične odnose. Lako je reći da se opustite, ali pokušajte da ulepšate ove dane i sebi i drugima dobrim planiranjem. A najbolje planiranje je neplaniranje.

SVI ZA STO

Ne mora za Božić sve da bude savršeno, kao iz žurnala koji vas bombarduju impresivnom trpezom, luksuznim posuđem i jelima kojima bi i kraljevi bili zadovoljni. Jasno vam je da svuda šljašti i trešti, ali nije potrebno da kitite sve prostorije u kući. Najveća svetlost je vaš osmeh i sreća što ste zajedno sa svojima!

Uključite decu, čak i ako su mala, u ukrašavanje doma. Pustite ih da sami naprave neki ukras za jelku, pustite da je sami okite. Ne budite veće dete od svoje dece. Okićeno drvo jeste tradicija, ali može i da se nakrivi, ne bude ravnomerno ukrašeno. Kupite deci poneki ukras, neka sama biraju. Badnjak birajte zajedno. Pričajte im šta znače hrastov list, glog, imela, pšenica, kukuruz. Pričajte kako se Božić nekada slavio, čemu je služila slama i zašto se pali. Koliko ste u mogućnosti, nakupujte suvih šljiva, smokava, oraha, brusnica, suvog grožđa, ne zaboravite jabuke. Ako se sve to pojede još prvog dana - velika stvar! Tome i služi.

foto: Kurir

Opušteno pristupite jelovniku. Umesto komplikovanih đakonija, zasenite ukućane jelima koja najviše vole i gledajte da ih pripremite što brže, kako ne biste Božić proveli u kuhinji. Česnicu umesite kako najbolje znate i, pored novčića, stavite u nju još ponešto, da svako pronađe božićnu sreću: malo gloga, zrno pasulja, čak i lego kockicu. Biće radosti dok je lomite. Ono što će deca zauvek pamtiti jeste da cela porodica zajedno sedi za božićnim ručkom. Neka se sve isprlja, prospe, nešto i razbije - smejte se. Deca vole kad su im roditelji srećni i veseli, tako im ulivate sigurnost i samopouzdanje.

ZA RUKU I U ŠETNJU

Izađite kao porodica negde u šetnju. Drugi dan Božića je miran, svega ima, a vremena najviše. Odvedite decu na neki mali događaj ako ga ima, priuštite im neku sitnicu za uspomenu, svratite negde na čaj. Idite zajedno u goste kod familije ili prijatelja da im čestitate, uveče gledajte film koji žele deca. Biće vam možda dosadno, a možda i neće. Tako možete da saznate još poneki detalj o ukusu svoje dece i da razmišljate šta ih privlači nekom liku iz crtanog filma. Naučite ih igrama iz svog detinjstva - pantomimi, asocijacijama, na slovo na slovo, pogađanje predmeta u kući. Ove stare igre neki zaboravljaju, ali iz njih se uči uz zabavu. Deca mogu vas da nauče novim igrama, novim crtaćima, novim likovima. Budite u toku.

Naravno, ako bude snega, najveća radost će biti ako odete u prirodu, makar i u najbliži park, od sankanja ničeg slađeg! Vucite jedni druge, spuštajte se sankama ako postoje uzvišice, naučite ih da se klizaju po ledu, pravite anđele u snegu, zarumenite se od hladnoće. Grudvanje će vas razveseliti isto koliko i njih. A ukoliko još zajedno napravite Sneška Belića, to više neće biti neki lik iz video-igrica, već pravi snežni čovečuljak, rukom napravljen. Sve je manji broj dece koja idu na zimovanje, čak i sa školom, zato žrtvujte i vreme i energiju za jednog Sneška. Utešite mališane kad počne da se topi.

"LUDE GODINE" I PRAZNIK

Malo je drugačija priča ako ste roditelji tinejdžera ili studenta. Retki su oni koji dobro prođu s "ludim godinama" srednjoškolaca, jer je to vreme kada se mladi prepuštaju raznim izazovima, kao što su alkohol i psihoaktivne supstance. Nova im je sredina, popuste u školi, pred njima su sve veći zahtevi, prve veze... Sa odraslom decom ne samo da treba da budete u toku već da budno pratite svaku promenu u njihovom ponašanju. Najlekovitija stvar za njih je - razgovor. A praznici su idealno vreme.

foto: Profimedia

Posvetite najviše vremena zbližavanju i razgovoru s detetom koje je u tinejdžerskom dobu. Nije dovoljno, kao i obično, da ga u letu pitate kako je bilo u školi ili šta ima novo. Uporno navodite razgovor na probleme, ako ih ima, i insistirajte da vam se dete otvori. Ne vičite, morate da se naučite strpljenju i neprekidnom pričanju jedne iste priče na različite načine. Dete je najveći posao u životu. Ako primetite da ima psiholoških problema ili problem sa zavisnošću, jasno vam je da morate da potražite stručnu pomoć.

DIJAMANTSKI TRENUCI

Najzad, desiće se jedno popodne kada se svi odmaraju, sve se smirilo, svi su siti, kuća čista, ne čeka vas odlazak na posao, kuvanje i ostale lepote života. To vreme posvetite sebi. Skuvajte sebi čaj ili kafu, ili sipajte omiljeno piće, isključite televizor, pustite muziku koju volite, tiho, jako, kako nalaže situacija. Ne propustite ove dijamantske trenutke!

Važnije su vaše dobre misli nego crveni veš "za sreću"!

foto: Shutterstock

Kurir.rs, Lena/Ljilja Jorgovanović / Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track