JEDAN PAPA TEST PROMENIO JE ŽIVOT SARE IZ BEOGRADA: Odlagala je odlazak kod ginekologa, a ONDA je dobila poražavajuće VESTI! Njena priča će vas ubediti koliko je VAŽNA PREVENCIJA
Foto: Profimedia

prevencijA karcinoma grlića materice od 21. do 27. januara

JEDAN PAPA TEST PROMENIO JE ŽIVOT SARE IZ BEOGRADA: Odlagala je odlazak kod ginekologa, a ONDA je dobila poražavajuće VESTI! Njena priča će vas ubediti koliko je VAŽNA PREVENCIJA

Žena -

Koliko ste puta pomislili da baš sad nemate vremena za lekara? Ili se možda plašite odlaska u strahu od eventualnih loših vesti? Na ovim prostorima se preventivi poklanja najmanje pažnje, a Sarina priča će vam pokazati koliko je upravo ona važna!

Evropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice traje od 21. do 27. januara i tim povodom Sara Petrović (27) iz Beograda ispričala je svoju priču.

Sara je odlagala taj odlazak kod ginekologa zbog navodnog nedostatka vremena, a danas zaista "ne bi imala vremena ni za šta", jer je taj Papanikolau test (PAPA test) odlučio njenu sudbinu.

foto: Profimedia

Sara se u aprilu 2015. godine porodila, a već početkom 2016. dobila je loše rezultate PAPA testa.

- Na kontrole sam išla redovno, a poslednji papa test imala sam tri meseca pre trudnoće. Potom sam, 10 meseci nakon porođaja, otišla na idući pregled, koji jesam odlagala zbog nekih "bitnijih" obaveza, i znam da je trebalo da ga i ranije uradim, ali ni ovo nije bio strašno dugačak period. Sve u svemu, taj test uradila sam krajem februara, a rezultat sam dobila u martu - glasio je da sam treća b grupa - priča Sara.

Nakon što je u Domu zdravlja dobila rezultat, lekar ju je uputio u Gradsku bolnicu na dalje analize. Odlučili su se za biopsiju, a rezultat koji je dobila bio je SIL-high grade, koji je zahtevao operativno lečenje. Upućena je na konizaciju "hladnim nožem", a uklonjeno tkivo poslato je na patohistologiju.

Tamo je saznala da su ćelije HSIL, odnosno da veliki broj ćelija epitela ima

neke izmene, tačnije da su CIN3 i CIN2 (CIN3 se još naziva i nulti stadijum kancera ili predstadijum), i u aprilu je bila upućena na operaciju, koja je urađena u opštoj anesteziji, a nakon toga provela je sedam dana u bolnici zbog mogućih postoperativnih komplikacija koje mogu da prate ovu intervenciju.

Sada, tri godine nakon intervencije, Sara kaže da je njeno zdravlje u najboljem redu.

- Od kada sam imala konizaciju imam preglede na svakih 6 meseci i nalazi su potpuno uredni. Potencijalna trudnoća nakon konizacije je idealno da se planira i detaljno prati. Može da bude problema, ali i ne mora, to je individualno, lekar mi je tako objasnio. To zavisi od osobe do osobe, od količine uklonjenog tkiva, vrste konizacije i svih individualnih faktora. Svakako, kod mladih devojaka je i hvatanje svih promena u ranoj fazi veoma važno, baš da bi eventualno uklanjanje problematničnog tkiva bilo minimalno.

Ovo iskustvo za nju je bilo koliko teško, toliko i dragoceno jer je potvrdila ono čime se i ranije vodila, a to je da zdravlju treba pristupati odgovorno i da za odlaganje i premišljanje nema mesta.

foto: Profimedia

- Uvek sam bila odgovorna prema svim svojim obavezama. Tako da mi je ovo iskustvo samo potvrdilo da je to jedini pravi način. Ja sam imala sveukupno mali i rešiv problem, ali samo zato što sam imala svest o tome koliko je važno da se redovno pregledam. Ne mogu sebi da dozvolim da zakažem kozmetičara, a preskočim zubara, zakažem frizera, a preskočim ginekologa.

Javno sam o svom iskustvu napisala sve ovo samo da bih pokrenula žene koje me prate na pregled. Mnoge su mi se javile da su pregled zakazale i zahvalile mi za podeljeno iskustvo. Posebno privuče pažnju kada se zdravstveni problem desi mladoj osobi, kad sam već bila u toj situaciji želela sam da iz tog problema podelim samo energiju da i drugi čuvaju sebe i sebi drage ljude.

Sada je, kaže, skraćena samo za veliki deo grlića materice. Ali je srećna, zdrava i ima mnogo vremena za sve što je bitno u životu! Zato obavezno odmah zakažite sve preglede koje odlažete već mesecima!

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Žena/T.G/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track