SOČNO, HRSKAVO I DA PRSTE  POLIŽETE: Napravite LISNATO TESTO bolje od pekara, a recept je tako prost i jednostavan da ga može svaka domaćica napraviti!
Foto: Profimedia

super recept

SOČNO, HRSKAVO I DA PRSTE POLIŽETE: Napravite LISNATO TESTO bolje od pekara, a recept je tako prost i jednostavan da ga može svaka domaćica napraviti!

Žena -

Kad poželite sebe, ali i ukućane da obradujete domaćim žu-žuom, pogačicama ili kroasanima, setite se ovog recepta - jednostavnog, povoljnog i univerzalnog za sve vrste slanih specijaliteta od lisnatog testa.

Donosimo ga u vidu recepta za pogačice sa sirom, ali uz fil sa mesom, šunkom, kačkavaljem ili nekim povrćem, dobija sasvim novu dimenziju.

foto: Profimedia

Potrebni sastojci:

* 500 grama brašna

* 100 ml toplog mleka

* 300 g maslaca

* 300 g sira po želji, a najbolje da bude malo masniji

* jedno jaje (za premazivanje)

* vrlo malo kvasca (veličine nokta)

foto: Profimedia

Priprema:

1. U dublju posudu stavite brašno, napravite u njemu udubljenje, pa tu razmutite mrvicu kvasca i toplo mleko. Potom dodajte polovinu sira i maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi.

2. Sve sastojke mešajte rukama, gnječite ih i potom počnite mesite testo. Mesite sve dok ne postane kompaktno i glatko.

3. Testo razvucite po pobrašnjenoj površini, a potom preklopite stranice i ostavite tako da stoji 15 minuta.

foto: Profimedia

4. Ponovite pomenuti postupak, pa na kraju opet razvucite testo, isecite narevne krajeve, a potom vadite modlom oblike po želji - to mogu biti okrugle ili pravougaone pogačice, ili mali kvadratići za žužu, možete praviti i trougliće...

5. Nafilujte svaki komad sirom, pa preklopite drugim komadom testa. Dobijene oblike slažite na pleh obložen pek papirom.

6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata.

foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track