Najnovije vesti

DA LI JE TEŠKO BITI SUPRUGA MUŠKARCA KOJI JE VEĆ IMAO ŽENU: Budite druga, ali i poslednja!
Foto: Shutterstock

LENA DONOSI

DA LI JE TEŠKO BITI SUPRUGA MUŠKARCA KOJI JE VEĆ IMAO ŽENU: Budite druga, ali i poslednja!

Žena

Savršeno ste srećno udati. Muž vam je divan. Na sve načine vas obožava i poštuje. Ceni sve one osobine koji i sami kod sebe cenite. Imate srećan brak. Ali nikad niste sanjali da ćete biti njegova druga žena...

 

Niko to ne sanja. Nijedna devojčica ne žudi da o sebi čuje: "Ovo je njegova druga mlada u beloj venčanici". Sigurno niste govorili sebi da jedva čekate da upoznate razvedenog muškarca! Međutim, upravo vam se to dogodilo: udajete se za čoveka koji je prethodno bio oženjen. Nema veze što ste oboje odrasli ljudi. I da ste mlada devojka kojoj je to prvi brak, i da ste zreliji, i da je i vama to drugi brak, kakva god da je varijanta, shvatate da ste ona koju zovu "druga žena". Možete da budete dvadeset godina zajedno, uvek ćete biti druga.
A to je nešto na šta ćete morati da se naviknete i prevaziđete to. Ako možete.

 

PUPČANA VRPCA

Kad imate dečka, jasno vam je da je imao devojke i da je neku zaista voleo. Ipak, znate da je to prošlost, s njegovim bivšim ljubavima se uglavnom ne srećete. Dokazi o njihovom zajedničkom životu ne postoje niti vas opterećuju. Ali postojanje njegove prve supruge nije tako nevidljivo.


Najpre, pokušajte da zaboravite tu činjenicu. Besmisleno je da svakoga dana ponavljate sebi da je on živeo s njom, često u istom domu u kom ste sada i vi. Možda je i spavao u istom krevetu. Ako nisu imali dece, to vam olakšava da ne osetite njeno neprekidno prisustvo. Ali ako njihova zajednička deca postoje, možete prosto da je čujete kako viče na njih i njega, kao da mu je žena. Ona je još uvek tu. I dalje je deo vaše porodice i učestvuje u mnogim odlukama. Time indirektno utiče i na vaš život, kao i život vaše dece.


Morate da prihvatite da ste povezane gotovo pupčanom vrpcom. Ne dozvolite sebi da je mrzite samo zbog toga što je pre vas bila s muškarcem koga vi sad volite. Sve i da ona ne voli vas, uvek budite ljubazni i pokažite toplinu. Na kraju krajeva, imate veliku stvar koja vam je zajednička - brak sa istim čovekom. Nemojte mu govoriti ništa loše o njoj. Ne mešajte se u njihove međusobne odnose, kojih verovatno neće ni biti ukoliko ih ne vezuju deca.

 

NEGATIVAN ZNAK

"O, vi ste njegova druga žena!"
Ovo je rečenica koju ćete često čuti, čak i od najdobronamernijih ljudi. Nemojte tada da mislite o sebi da ste nešto kao utešna nagrada. I sami znate da se druga žena, iz neobjašnjivih razloga, teže prihvata nego prva. Supruge kolega vašeg muža, njegovi stari prijatelji, često će pomešati vaše ime sa imenom prethodnice. Nemojte da im zamerite. Možda vam još nisu zapamtili ime, ali se sećaju da su na njegovom prvom venčanju dali pozamašan novac za svadbeni poklon. To se ne zaboravlja.


Pređite preko toga jednim razoružavajućim osmehom. Budite dobro raspoloženi prilikom susreta s njegovom širom familijom i prijateljima, sve da ste od njih dobili set od šest čajnih kašičica kao venčani dar.


Morate da budete svesni da su prvi brakovi, pa i prvi brak vašeg muža, često sklapani u mladim godinama, s velikim snovima i nadama. Ako ste mladi i prvi put se udajete za jednom oženjenog, ne odustajte od svojih snova! Imate na to svako pravo. I on mora da zna da o njemu ne mislite kao o "robi s greškom", već mu nesebično dajete šansu da i on počne život iz početka. Ako ste zreliji, budite realniji i ne očekujte vatromete i zemljotrese svaki dan. Potrudite se da sagradite dom po obostranoj meri i iskombinujte pametno svoje i njegove rituale, do najmanje sitnice.

 

DECA I NOVAC

Dovoljno je teško biti roditelj, a biti pomajka njegovoj deci liči na akrobacije u vazduhu. Ovo je, ruku na srce, najveći izazov za drugu ženu. Vremena se menjaju, svi odnosi postaju liberalniji, ali deca ipak teško prihvataju nekog drugog na mestu svoje majke. I da su najljubazniji i lepo vaspitani, osetićete izvesnu distancu. Pa i deke i bake ne mogu da vas vide kao biološkog roditelja svojih unuka.


Druga ženo, u ovoj situaciji nema govora o načinu ponašanja. Budite nesebični, humani i tolerantni. Znali ste da ulazite u njegov drugi brak, gde postoje i deca. Zato računajte da praznici, Božići, Uskrsi i dani odmora koje s radošću očekujete zavise i od njih, dogovora s njihovom majkom i mnogim nepredviđenim situacijama. Ne govorite ništa ružno o njegovim potomcima, pomozite im ako vam zatraže, ne namećite se i ne pokušavajte da im pokažete kako ste bolji od njihove majke. Fer i pošten odnos doneće vam njihovo poštovanje, sve i da ne umiru od ljubavi prema vama.


Ne raspravljajte o alimentaciji, postoje zakoni, pisani i nepisani. Pre nego što postanete druga žena, morate da znate postoje li prethodni dugovi, šta ko kome plaća i kakva je finansijska situacija. Ovde nije reč o vašoj gramzivosti, želji za novcem ili trošenjem. Možete voleti tog muškarca koliko hoćete, najčistijeg srca. Ali finansijski haos vam nije potreban, pogotovo kad ne možete da ga rešite.

 

BEZ ZAPITKIVANJA

Ne zaboravite da on u drugi brak ne ulazi slepo, već otvorenih očiju. Nije nemoguće da je iz prethodnog izašao slomljen, s modricama na duši, krvav od pada jer mu se padobran nije otvorio na vreme. Morate da znate razlog njegovog opreza i da ste kao druga žena - rizik. Mučićete se ako mislite kako i koliko je voleo prvu ženu. Voleo je, što znači da je sposoban za ljubav. Voleće i vas. Još i više.


Zato ne kopajte po starim ranama, ne ispitujte ga previše o osobinama prethodnice - ponašajte se kao da nije ni postojala. Biće lakše i vama i njemu. Ne budite rame za plakanje. Niste mu psihijatar, ni lekar, ni kafanski drug. Vi ste mu supruga, i to mu stavite do znanja. Najgore je ako vam kaže: "Ista si kao ona!" Zbog toga se trudite da ne budete ista kao ona i ne ponavljajte njene greške. To ne znači da odete u suprotnost, pa da iz inata radite sve suprotno od onoga što je ona radila.


Najkraće, budite onakvi kakvi jeste, jer se baš zbog toga i oženio vama. Od njegove delikatnosti zavisiće da li i koliko puta uopšte oseća potrebu da govori o prvoj supruzi. Na vama je da ga volite i poštujete - zato ste se udali.
Ne podbadajte ga i ne omalovažavajte njegov prethodni izbor. Budite svoji, u punom sjaju. Ako prodavci polovnih automobila hvale na sav glas svoje četvorotočkaše, ako su sekend hend prodavnice ravnopravne s najskupljim buticima, još je lakši slučaj sa emocijama.


I uvek kad vam kažu kako ste druga žena, odgovorite: "Da, druga sam, ali i poslednja".

 

 

(Ljilja Jorgovanović, Foto: Shutterstock)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...