PAFOS, NAJSLIKOVITIJI GRAD KIPRA: Dva grada u jednom i hotel za goste istančanog ukusa
Foto: Promo

PAFOS, NAJSLIKOVITIJI GRAD KIPRA: Dva grada u jednom i hotel za goste istančanog ukusa

Žena -

Pafos je jedno od glavnih letovališta Kipra i specifičan je po tome što je spoj dva grada, Kato Pafosa (Donji Pafos) i Ktima Pafosa (Gornji Pafos), a svaki je drugačiji na svoj način. Dok je Ktima trgovački deo grada, gde živi i radi lokalno stanovništvo, u Kato Pafosu je raj za turiste, jer su u njemu smešteni hotelski kompleksi. Sunčani Pafos https://www.1atravel.rs/destinacija/pafos/ toplog mora ima dugu tradiciju, pa je nekada bio i glavni grad Kipra https://www.1atravel.rs/destinacija/kipar/ i to u vreme antičke Grčke i Rima.

foto: Promo

Severni deo grada, Ktima Pafos, jeste mirnija polovina i pravi centar grada. On je odoleo ekspanziji turističkih građevina, ali i sačuvao mediteranski duh i arhitekturu. Poseduje impresivan kolonijalni stil i nekoliko zanimljivih muzeja, kao i odlične taverne. Zanimljivo je da se u njemu i dalje nalazi i turski kvart, Mouttalos, decenijama nakon invazije Turske prilično oronuo i zapušten, ali i dalje interesantan istorijski lokalitet.

foto: Promo

Kato Pafos je, sa druge strane, već dugo svetleći, turistički centar, sa beskrajnim nizom kafića, atmosfere upotpunjene veselom muzikom i zabavom. Kao južni deo grada, izlazi na obalu mora, duž koje se smenjuju hoteli i restorani. Gradski centar je smešten na nekoliko kilometara obale i blistave plaže, sa divnim šetalištem pokraj marine.

foto: Promo

Već sam Pafos https://www.1atravel.rs/destinacija/pafos/ je oaza po sebi, a mala peščana uvala u kojoj se ušuškan i spokojan smestio hotel Elysium 5* https://www.1atravel.rs/putovanje/elysium/ je oaza u oazi. Uživaćete u miru i tišini, nežnim zvucima talasa i vetra u palmama, koji blago rashlađuje kožu punu sunca. Na vama je da se odlučite da li ćete koristiti uslugu punog pansiona i prepustiti se u potpunosti odmoru, ili pak želite da upoznate i gastronomske znamenitosti Kipra https://www.1atravel.rs/destinacija/kipar/ u nekom od brojnih, i ne zaboravimo reći, odličnih restorana u Kato ili Ktimo Pafosu, pa ćete se odlučiti za polupansion ili noćenje sa doručkom.

foto: Promo

Za ljubitelje mediteranske kuhinje, preporuka je restoran Zafron, dok za one kojima je draži ukus orijentalne hrane, odličan meni ima restoran Apmene. Svakako, gosti se mogu i odlučiti za jedan od pet a la carte restorana u okviru samog hotela. Osim spomenutog, hotel ima i dva bazena (otvoreni i zatvoreni), kao i dva teniska terena, fitnes i aerobik centar, spa centar, biblioteku i prostoriju za igranje šaha.

foto: Promo

Kipar https://www.1atravel.rs/destinacija/kipar/ je samo jedna od destinacija u ponudi turističke agencije „1 A Travel“, a da biste videli šta je to još zanimljivo u ponudi za sezonu koja je pred nama, posetite zvaničan sajt agencije https://www.1atravel.rs/ , ili se informišite pozivom call centra na 011/655 78 00.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track