Najnovije vesti

MNOGI SU POČELI DA KRŠE VAŽAN OBIČAJ ZA VASKRS: Evo šta ne treba raditi na veliki hrišćanski praznik
Foto: Shutterstock

Priča od koje ćete se naježiti

MNOGI SU POČELI DA KRŠE VAŽAN OBIČAJ ZA VASKRS: Evo šta ne treba raditi na veliki hrišćanski praznik

Žena

Dok mnogi farbaju jaja za Vaskrs u crvenoj boji ili u lukovini, neko ipak žele uskršnju korpu punu raznobojnih jaja, različitih dezena i šara, piše Lovesensa.

 

iako postoje različiti trendovi za ukrašavanje jaja i vremena su se promenila, oni koji žele da slave Vaskrs po pravoslavnim običajima i pravilima, treba da ofarbaju jaja u crvenu boju. Crvena boja za Vaskrs ima važnu simboliku. Prema predanju kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, posetila je cara Tiberija i na poklon mu donela korpu jaja. Car je rekao da ne veruje u Hristovo vaskrsenje kao što ne veruje da ova jaja mogu postati crvena. Prema predanju, u tom trenutku dogodilo se čudo i sva jaja su pocrvenela.

 

Prema staroj legendi, stanovncici Jerusalima smejali su se hrišćanima kada su pripovedali o Hristovom vaskrsenju. Oni u to nisu verovali, pa su uzvikivali da je nemoguće da čovek vaskrsne kao što je nemoguće da kokoške rode crveno jaje. Sledeće godine pred Vaskrs sve kokoške u Jerusalimu rodile su crvena jaja. Crvena boja simbol je ponovnog rađanja, poretka prirode, njenog sistema i čoveka u njoj. Takođe, crvena boja je sećanje na krv koju je Isus Hrist prolio na Golgoti kako bi spasao ljude od greha. Prvo ofarbano crveno jaje zove se čuvarkuća, odnosno zaštitnik porodice i doma.

 

Crvena jaja možete ukrasiti liščicama i cvetovima. na taj način ispoštovaćete običaj, a istovremeno ćete imati divnu i prirodnu dekoraciju za praznike.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

POČELA JE CVETNA NEDELJA - AKO OVO URADITE OČEKUJE VAS NAPREDAK I ZDRAVLJE

 

OVO SU NAJLEPŠE ČOKOLADNE TORTE ZA USKRS (RECEPTI)

 

KAKO KUPUSOM OFARBATI JAJA ZA USKRS - NEVEROVATAN TRIK

 

 

(Kurir.rs / Lovesensa / Foto:Shutterstock)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...