Najnovije vesti

ĆERKA 60. GRADONAČELNIKA BEOGRADA UPISALA SE U ISTORIJU AMERIKE: Jelena KOVAČEVIĆ PRVA je ŽENA DEKAN njujorškog Fakulteta za INŽENJERSTVO!
Foto: Twitter Printscreen

Bravo

ĆERKA 60. GRADONAČELNIKA BEOGRADA UPISALA SE U ISTORIJU AMERIKE: Jelena KOVAČEVIĆ PRVA je ŽENA DEKAN njujorškog Fakulteta za INŽENJERSTVO!

Žena

Pre nego što je postala dekan škole Tandon u okviru njujorškog univerziteta, 15 godina je provela radeći na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, a radila je i na Univerzitetu Kolumbija, a njen otac je Živorad Kovačević, srpski političar, diplomata i akademik, a bio je i 60. gradonačelnik Beograda u periodu između 1974. i 1982 .


Jelena Kovačević iz Beograda prošle godine postala je dekan njujorške Tandon škole inženjerstva. Ona je prva žena na čelu ove institucije stare 164 godine.


- Nadam se da će moje imenovanje na mesto dekana pokazati i devojčicama i dečacima šta je moguće postići na polju matematike, inženjerstva, nauke i tehnologije - rekla je Kovačević za Njujork tajms. Ona se bavi različitim naučnim oblastima, od upravljanja saobraćajem do medicine, ali je posvećena i uspostavljanju rodne ravnopravnosti na Tandonu.

 

foto: Twitter Printscreen


- U novoj klasi studenata upisano je 43 odsto žena, što je dvostruko više u odnosu na nacionalni prosek - navela je ona i dodala da je njen cilj da žene dostignu 51 odsto.


Pre nego što je postala dekan škole Tandon u okviru njujorškog univerziteta, petnaest godina je provela radeći na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, a radila je i na Univerzitetu Kolumbija.

 


Jelena Kovačević je profesorka inženjerstva, ima 56 godina i iz Beograda je. Rođena je u porodici Kovačević u Beogradu, a njen otac je Živorad Kovačević, srpski političar, diplomata i akademik koji je ujedno bio i 60. gradonačelnik Beograda u periodu između 1974. i 1982. godine, ali i ambasador Jugoslavije u SAD u periodu između 1987. i 1989. godine.


Živi u Njujorku, na Aper vest sajdu, sa suprugom Đovanijem Pacificijem (61) koji radi za IBM, a zajedno imaju ćerku Danicu koja će uskoro diplomirati na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru.


Jelena je za Njujork tajms ispričala kako provodi vikende.
Ne navija alarm za buđenje, već se sama budi svakog jutra u šest, a iako je odrasla na jakoj turskoj kafi, u trudnoći je prešla na onu bez kofeina, te uz doručak - koji se uglavnom sastoji iz ovsene kaše - pročita novine, a zatim odlazi na trčanje u Central park sa mužem i ćerkom. Istrčala je pet njujorških maratona, ali sada trči rekreativno, a navodi da to vreme iskoristi za ćaskanje sa mužem o poslu, ćerki, čak i novinama i vestima.


Naporno radi, te često ne dođe kući pre devet uveče.
- Nedeljom se od jedan do šest popodne pripremam za narednu radnu nedelju - ispričala je Jelena.


Radi u istoj kancelariji sa svojim mužem koju su pre dve godine otvorili spojivši dva stana. Čak sede za istim stolom.
- Stvarno uživam dok radim u toj atmosferi, jer mogu da se koncentrišem i razmišljam - navela je ona.

foto: Twitter Printscreen


Često posećuje mediteranske restorane, gleda fudbalske utakmice u obližnjim kaficima, a kada je kod kuće, gleda Netfliks.


Jelena je napisala veliki broj naučnih radova, ali i bila koautorka nekoliko knjiga koje se bave programiranjem i obradom signala. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su Oktobarska nagrada Grada Beograda, ali i "E.I. Jury Award" koju joj je dodelio Univerzitet Kolumbija i "CIT Philip L. Dowd Fellowship Award" Univerziteta Karnegi Melon. Društvo za obradu signala joj je takođe dodelilo nagradu 2016. godine za tehničko dostignuće.

 

 

 


 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...