Najnovije vesti

SRPKINJA DOBILA  SVOJ DAN I POSTALA PREDSEDNIK UNIVERZITETA U BOSTONU: Imala sam odlično obrazovanje u Srbiji i zato sam tako mogla da budem uspešna u Americi! Ponosna sam na Srbiju!
Foto: Privatna Arhiva

dr Zorica Pantić prva žena predsednik u 115 godina

SRPKINJA DOBILA SVOJ DAN I POSTALA PREDSEDNIK UNIVERZITETA U BOSTONU: Imala sam odlično obrazovanje u Srbiji i zato sam tako mogla da budem uspešna u Americi! Ponosna sam na Srbiju!

Žena

Srpkinja, dr Zorica Pantić, dobila je u američkom gradu Bostonu svoj dan, 9. maj za naročite zasluge kao rektor "Wentworth" Instituta u Bostonu, a centralni deo Instituta kojim rukovodi nazvan je njenim imenom.

Ona je prva žena predsednik u 115 godina dugoj istoriji "Wentworth" Instituta za tehnologiju i prva žena inženjer koja je postala predsednik Univerziteta u SAD-u.

Po dr. Zorici Pantić je pre sedam dana i nazvan deo Instituta za tehnologiju u Bostonu.
Senator Stiven Linc je prilikom dodele ovog priznanja u Bostonu naglasio:
„Zorica je poklon za 'Wentworth', a blagoslov za Masacudes“.


Dokument o biografiji i zaslugama naše naučnice prilikom dobijanja svog dana, ušao je u Kongresnu biblioteku SAD.

 

Doktorka Zorica Pantić objasnila je , za Radio Beograd  da "Wentworth" institut kojim rukovodi ima 4.500 studentata, godišnji budžet od 132 miliona dolara i Fondaciju od 114 miliona dolara.


„Na ovaj Institut uvela sam 10 novih inžinjerskih programa i tri poslediplomska
programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekata. Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inžinjerskim programima u Americi“, istakla je dr Zorica Pantić.

 

Za studente profesorka Pantić ima poruku:
Najvažnije je da čovek radi ono sto voli, ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam tako mogla da budem uspešna u Americi“.

 

foto: Privatna Arhiva


Pre dolaska na "Wentworth" Institut, dr Zorica Pantić bila je dekan inženjerstva (građevina, mašinstvo i elektronika ) na Teksas univerzitetu u San Antoniju.

 

Ona je bila i profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu.


Dr Zorica Pantić je diplomirala na Elektornskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji student u generaciji.

Doktorirala je 1982. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu. Kao Fulbrajtov stipendista odlazi u SAD 1984. godine, publikovala je preko 90 radova iz oblasti elektromagnetike.
Profesorka Pantić osnovala je Fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.

 

 

Foto: Privatna arhiva

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...