Najnovije vesti

ISHRANA UTIČE NA ZDRAVLJE  VAŠE BEBE: Evo zašto trudnice treba da jedu RIBU svaki dan!
Foto: Profimedia

obavezno uzmite u obzir

ISHRANA UTIČE NA ZDRAVLJE VAŠE BEBE: Evo zašto trudnice treba da jedu RIBU svaki dan!

Žena

Riba i semenke lana su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su povezane sa zdravljem srca, ali su takođe veoma važne za trudnice i njihove bebe. Ove  hranjive materije smanjuju rizik od nastanka depresije kod budućih majki i doprinose boljoj porođajnoj težini za bebe. Poboljšavaju razvoj i funkciju  mozga, a utiču i na prevenciju astme. 

foto: Profimedia

Tokom studije sprovedene u Španiji istraživači su pratili skoro 2.000 majki i njihovih beba od prvog tromesečja trudnoće pa sve do pete godine života deteta. Oni su otkrili da konzumiranje velikih količina masne ribe tokom trudnoće može doneti umerene koristi, uključujući poboljšanje kognitivnog funkcionisanja i određenu zaštitu od problema autističnog spektra. Prednosti su se mogle videti i onda kada je majka jela samo oko 100 grama ribe svakodnevno. Količina od oko 100 grama predviđena je smernicama koje je postavila Evropska agencija za sigurnost hrane kako bi se izbegao višak žive, iako nije bilo znakova da živa ili drugi zagađivači povezani s ribom imaju negativan učinak koji poništava njene očigledne koristi.

foto: Profimedia

Međutim, mnoge žene širom sveta izbjegavaju unos ribe čak i u vrlo malim količinama, što predstavlja zdravstveni rizik za njihovu bebu, potvrdilo je jedno istraživanje. Postoje mnogi sigurni izvori omega-3 masnih kiselina kao što su losos, inćuni, sardine, pastrmka i dagnje, a trebali biste izbegavati tunu i skušu. Ukoliko inače ne jedete dovoljno ribe, uzimanje suplemenata može nadomestiti nedostatke omega-3 masnih kiselina u organizmu. O pravoj količini treba da se posavetujete sa svojim lekarom. 

foto: Profimedia

Kurir.rs/RTV, Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...