OVA SARAJKA CEO ŽIVOT NAGINJE NA DRUGU STRANU: Gledala sam devojčice u školi i bila tužna što ne mogu i ja da nosim suknjice! A ONDA JE ODLUČILA DA PROMENI POL!
Foto: Printscreen Slobodna Evropa

otvorila dušu

OVA SARAJKA CEO ŽIVOT NAGINJE NA DRUGU STRANU: Gledala sam devojčice u školi i bila tužna što ne mogu i ja da nosim suknjice! A ONDA JE ODLUČILA DA PROMENI POL!

Žena -

Elena je transrodna osoba i živi u Sarajevu. Čeka operaciju promene pola. Tranzicija za nju, kao i za ostale transrodne osobe nije bila ni laka, ni jeftina.

Najgore je, kako kaže, što je nakon odluke da promeni pol izgubila brojne prijatelje.

- Ja se zovem Elena. Inače sam rođena Sarajka i celi život sam provela u ovom gradu. Nadam se da ću tu provesti i ostatak života.

Kaže da se oseća kao žena još od rođenja, te je ne čudi što, kako kaže, celi život “naginje ka žensku”.

foto: Printscreen Slobodna Evropa

- Kada sam spoznala da budem ono što sam istinski u duši, da budem žena, preduzela sam akciju koja se zove tranzicija. Najteži period mog života bio je osnovna škola. Gledam devojčice koje su u ono vreme nosile plastične sandalice sa kaišićima. Imale su dokolenice i duge kose, i bila sam tužna što ja nisam kao jedna od njih, nastavlja Elena svoju priču.

- Vrhunac moje tuge je bio kada su one postale zrele, sazrevale u devojke. Tada sam bila prisiljena da kradem žensku odeću.

Elena je inače najstarija transrodna osoba u BiH. Nakon svoje 60. godine odlučuje se za promenu pola. U tranziciji je posednje četiri godine.

Elena je inače nekadašnji Rade koji se u 20. godini oženio i dobio dete. Živeo je porodičnim životom više od 30 godina, a onda je odlučio da uđe u proces tranzicije.

Radetovu, odnosno Eleninu priču pogledajte u priloženom videu.

Kurir.rs, Oslobođenje.ba, MV / Foto: Printscreen Slobodna Evropa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja