Greške zbog kojih vam kosa opada više nego što treba!
Foto: Profimedia

Brzo i lako

Greške zbog kojih vam kosa opada više nego što treba!

Žena -

Kosa vam opada? Ima li razloga za paniku ili je to uobičajena stvar?

Dobra vest: Da, normalno je da kosa opada svaki dan.

Loša vest:

Kada kosa počne prekomerno da opada, može se lako desiti da to postane očigledno, da bude vidno proređena, ili još gore – da ostanete bez nje i oćelavite. Potpuna ćelavost uglavnom se dešava muškarcima, dok je vidno proređena kosa obično problem koji će se javiti kod žena.

A da li ste znali da nekada sami doprinosite tome da kosa počne da opada još više? I to sasvim nesvesno, i ne sluteći da radite pogrešnu stvar?

O da, ima i toga.

Evo najčešćih grešaka koje skoro svi pravimo, a koje često dovode do pojačanog opadanja kose.

Koristite previše preparata za kosu ili ih ne koristite uopšte

Ukoliko ste ljubitelj kozmetike, onda ste do sada verovatno nabavili čitavu hrpu raznoraznih proizvoda za kosu: ultra poseban šampon sa vitaminima, keratinima i proteinima, regenerator od kojeg je vaša kosa kao svila, masku za kosu koja čini čuda, sprej za raščešljavanje kose da vam se kosa ne kida, sprej za zaštitu od toplote prilikom stilizovanja kose, lak za kosu da ta stilizovana kosa stoji kako treba, parfem da miriše, kapi da sjaji i šljašti...

Greška. Ubijate svoju kosu!

Koristiti sve ovo nije nega kose,nego je put ka njenom uništenju. Posebno ako imate na umu da kozmetika sadrži mnoštvo hemikalija koje baš i ne hrane koren kose i ne podstiču njen rast. Zapravo, sve ove stvari samo maskiraju probleme i talože se na kosi. Vremenom, kosa posustaje, gubi sjaj, jačinu, postaje krta , lomi se i opada. A vi mislite da ste sve radili kako treba.

Posebna su priča oni koji idu u drugu krajnost – ne koriste šampon za kosu, nego sve obave gelom za tuširanje.

A znate šta?

Za negu kose dovoljan je dobar prirodan šampon bez sulfata. Eventualno neka prirodna maska za malo bogatiju negu. Ovakvim pristupom ne stavljate na kosu štetne sastojke, nego je hranite je onim što joj treba. Kosa tada raste i buja.

Dakle: Pojednastavite negu kose. Rezultati bi vas mogli iznenaditi!

Ne štitite kosu od sunca

Ovaj korak je mnogo bitan leti. Verovali ili ne, ali ovo je užasna greška koju mnogi prave. Oni koji su već ostali bez kose, vrlo dobro znaju kako izgleda kada sunce prži kožu na glavi. Zato je uvek i zaštite.

Međutim, većina nas nemilosrdno izlaže kosu Sunčevim zracima i ne misli na posledice. Sunce vremenom oslabljuje vlakna kose i ona postaje krta i lomljiva, a vremenom počinje i da opada.

Kako zaštiti kosu od sunca?

Recimo, izaberite dobar šešir!

Spavanje sa mokrom kosom

Hajde priznajte. Koliko ste puta, posebno tokom leta, legli sa kosom koja nije suva do kraja jer niste imali strpljenja da je sušite? Ujutru se onda probudite sa par gnezda na glavi koja ne možete očešljati. Da ne pričamo da kosa i nakon češljanja obično bude prelomljena , čupava i na sve liči, samo na ne na frizuru sa kojom biste mogli na posao.

A jeste li znali da je mokra kosa osetljivija od suve? U prilog toga govori vam činjenica da, ako hoćete da napravite lokne, moraćete malo da nakvasite kosu jer se bolje uvija i gipkija je. Kada ste budni sa mokrom kosom, ona leprša i na kraju se osuši. A kada legnete sa mokrom kosom, trljate glavu o jastuk i tako doprinosite da se kosa lomi i kida. Osim toga, vlažna kosa i teme pogodno su tle za razvoj gljivica. Nemojte se iznenaditi ,ako ovo praktikujete često, ako vremenom počne da vas muči uporna perut i pojačano opadanje kose.

Izbegnite ovo i poštujte pravila za negu kose. Uopšte nisu komplikovana!

Drastična promena boje kose

Da li ste skloni čestim promenama imidža ? To je super, uvek ste intrigantni i privlačite pažnju, ali ako su promene vezane za kosu i pri tom dramatične , onda pravite veliku grešku. Dramatične promene obično znače i više hemije, kiselina, boja i slično.

Naime, preporuka je da prilikom farbanja boja menja za najviše dve nijanse. Ako ste rešili da iz brinete pređete u platinaste plavuše, najbolje je da to radite postepeno. Ako poželite brže rezultate, možda vam se ishod i ne dopadne. I ne, ne zbog boje, nego zato što će kosa vremenom da oslabi i počne da opada jače.

Imate brza rešenja za masnu kosu

Masna kosa nije nimalo privlačna. Postoji mnogo trikova kojima se ona sakriva. Recimo, vežete kosu u visok rep ili je pokupite u punđu. Druga opcija je da upotrebite suvi šampon, sodu bikarbonu, puder ili neki sličan prah koji će upiti masnoću i ublažiti sjaj masne kose. Dobro je imati tog keca u rukavu. Međutim, bolja je varijanta redovno prati kosu, nego prečesto pribegavati ovakvim trikovima.

Zašto?

Zatezanje kose u stegnute, čvrste frizure bukvalno vuče kosu iz korena i on počinje da slabi, a kosa počinje jače da opada. Pustite kosu nekada da leprša. Suvi šamponi nisu isto što i šamponi za svakodnevno pranje kose. Oni se talože na glavi i na samoj kosi. Vremenom mogu da naprave idealne uslove za perut, a time sloj mrtvih ćelija kože kroz koji je dlaci teže da se probije na površinu. Koren dlake u ovakvim uslovima slabi i dolazi do pojačanog opadanja kose.

Pronašli ste se negde?

Onda učinite sve da vaša kosa zablista. Ponekad je za to potrebno samo malo truda! Previše truda, u ovom slučaju, može da vas upropasti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track