UKLANJA MRLJE I ŠTITI OD INSEKATA: Bela kreda novi pomoćnik u kući
Foto: Shutterstock

TRIK

UKLANJA MRLJE I ŠTITI OD INSEKATA: Bela kreda novi pomoćnik u kući

Žena -

Korisno Obična bela kreda zbog svog odličnog sastava može vam biti dobar saveznik u domaćinstvu i ukloniti buđ, vlagu, žute mrlje s bele odeće, pa čak i mrave

Bela kreda stvarno može učiniti čuda, vrlo je jednostavna za korišćenje i ne samo da će vam pomoći u svakodnevnim poslovima već će vam uštedeti mnogo novca i vremena.

1. Uklonite masne mrlje Slanina, pica ili hamburger, koliko god da volimo masnu hranu, zadaju glavobolju kad njima slučajno zamastimo odeću. Umesto da ručno trljate mrlju, a zatim odeću stavite u mašinu za veš, pokušajte da je protrljate komadom krede i sačekajte 10 minuta. Obrišite ostatak krede, a zatim operite odevni komad kao i obično. Kreda će upiti mast.

2. Sprečite buđ i neprijatne mirise u ormarima Vrlo lako se može dogoditi da vam se u ormar zavuče plesan, a uz to i neprijatni mirisi. Kreda je i tu rešenje. Budući da je po prirodi izrazito porozna, kreda može apsorbovati buđ i loše mirise. Uzmite malo krede i stavite je u svoje ormare, kutije za veš, ili bilo koje drugo mesto koje u vašoj kući zadržava plesan.

3. Protiv zarđalog alata Oksidacija je prirodan proces. Bilo da su u pitanju alati ili neki drugi metal, rđa je nešto što se prirodno stvara pri određenoj količini vlage u vazduhu. I nju možete sprečiti jednostavnom upotrebom krede. Držite nekoliko komada krede u kutiji sa alatom i ostavite ih da apsorbuju svu vlagu u vazduhu.

foto: Shutterstock

4. Sačuvajte belinu odeće Bez obzira na to koliko temeljno perete belu odeću deterdžentima koji navodno vašu odeću čine belom, ipak vremenom ona postaje žućkasta. Umesto raznim proizvodima za izbeljivanje, poslužite se kredom tako što ćete njom istrljati odeću pre pranja. Kreda je takođe dobra za jednostavno čišćenje prljavštine koja se nakuplja na kragni ili ispod pazuha. Istrljajte kredom problematično mesto, ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim operite.

5. Prekrijte mrlje na zidovima Ako imate decu ili kućne ljubimce, znate koliko je jednostavno isprljati zidove. Umesto da uložite veliku svotu novca u krečenje, uzmite komad krede koji odgovara boji zidova i utrljajte je na mrlje. Kredu možete naneti i na male pukotine i ogrebotine na zidu, koje će jednostavno nestati.

6. Zaštitite kuću od insekata Mravi su uglavnom bezopasna bića, a crni i baštenski mravi uopšte ne grizu. Međutim, oni koji uđu u vašu kuću mogu biti opasni jer mogu preneti bolesti. Ako dođu u kuhinju, mogu zaraziti vašu hranu.

Srećom, mravi se boje krede i ako imate problema s njima u svojoj kući, kredom ih se možete rešiti. Uzmite kredu i nacrtajte crte preko vrata, prozora ili bilo kojeg drugog mesta gde imate mrave.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track