SODA BIKARBONA MOŽE DA UGASI POŽAR! Čuli ste da se koristi da REŠI mnogo problema u kući, a konačno imate LISTU STVARI za koje je dobra!
Foto: Profimedia

čudesno sredstvo

SODA BIKARBONA MOŽE DA UGASI POŽAR! Čuli ste da se koristi da REŠI mnogo problema u kući, a konačno imate LISTU STVARI za koje je dobra!

Žena -

Već ste sigurno čuli da se soda bikarbona može koristiti kako bi ublažila simptome gorušice, osim što se stavlja i u kolače umesto praška za pecivo.

No, jeste li znali da sodom bikarbonom možete očistiti mnogo toga?

Donosimo popis osnovnih stvari koje se mogu očistiti uz pomoć sode bikarbone. Uz nju se često dodaje sirće ili limun, ali i ona sama pomešana s vodom ima odlično delovanje kada je u pitanju čišćenje.

foto: Profimedia

U svom domaćinstvu sodu bikarbonu možete koristiti kako biste uklonili neugodne mirise u frižideru. Ono što treba da radite jeste da uzmete malu posudicu u koju ćete sipati sodu bikarbonu i ona će upiti neugodne mirise.

Sa sodom možete očistiti kućne površine, a najviše one u kuhinji. Takođe možete očistiti zahrđale metalne umivaonike, mikrotalasnu i kuhinjska pomagala. Kako biste očistili ove stvari, pomešajte sodu bikarbonu s malo vode tako da se stvori pasta i time izribajte površine.

Sodom bikarbonom možete osvežiti ustajali miris sunđera za čišćenje. Na sunđer stavite sodu bikarbonu, namočite je i ostavite da upije sodu. Zatim je operite deterdžentom. Soda je vrlo korisna i za čišćenje tepiha, nameštaja pa čak i kreveta vašeg kućnog ljubimca.

Ono što morate učiniti jeste da pospete sodu bikarbonu i ostavite da stoji barem 15 minuta, a zatim to usisajte usisivačem. Osim ovoga, možete je koristiti za suvo pranje dečjih igračaka.

foto: Profimedia

Smrde vam patike? Soda bikarbona je korisna i za to. Pre sledećeg treninga posipajte i natapkajte sodu po unutrašnjosti patika i neugodni miris će nestati i upiće buduće neugodne mirise, samo ponavljajte postupak jednom nedeljno.

Ono za šta je još delotvorna soda bikarbona jeste čišćenje prave srebrnine koja je izgubila boju i sjaj. Napravite pastu tako da sodu bikarbonu pomešate s malo vode i zatim na papirni ubrus stavite pastu i pobrišite svoju srebrninu.

Sodu možete staviti i u kantu za smeće kako se iz nje ne bi širili neugodni mirisi.

Ako vam se zapali nešto u kuhinji, po tome pospite sodu bikarbonu kako biste ugasili požar.

Soda bikarbona je korisna za čišćenje kupatila, a možete je koristiti i protiv začepljenja odvoda tako da jednom nedeljno uspete jednu četvrtinu čaše i zatim isperete toplom vodom.

Ako imate mačku, u pesak iz kojeg se šire neprijatni mirisi pospite sodu bikarbonu.

Sa sodom može očistiti i dečije bazene na naduvavanje, samo napravite pastu.

Ako vam ponestane paste za zube, poslužite se sodom bikarbonom koju pospete po četkici za zube.

I za kraj, savet kako bi vaše cveće duže ostalo sveže – dodajte kašičicu sode bikarbone.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja