KORISNI SAVETI ZA DOMAĆICE: Koja vrsta  luka ide uz određeno jelo
Foto: Shutterstock

Ovo treba znati

KORISNI SAVETI ZA DOMAĆICE: Koja vrsta luka ide uz određeno jelo

Žena -

Razni obroci ne bi bili ni upola ukusni bez ovog povrća. Ipak, mnogi ne znaju da se različite vrste ne upotrebljavaju na isti način jer svaka sorta ima specifičan ukus i ide uz drugačiju hranu

Izborom luka utičemo i na ukus jela, zavisno od toga da li želimo da ono bude više ili manje pikantno, da ima slatku notu ili da bude hrskavo. Koliko je vrsta luka, toliko je i varijacija pripreme jela, a vrsni kuvari tačno znaju kada se koja vrsta luka koristi.

foto: Shutterstock

l Žuti luk ima intenzivan ukus dok je svež, ali tokom kuvanja ili dinstanja daje slatku i kremastu notu jelu. Dobro podnosi dugo kuvanje, pa je najbolji izbor za supe i variva i karamelizovanje, kao i u svakom receptu koji ne traži specifičnu vrstu luka.

l Mladi luk ima blag ukus. Beli deo se može koristiti za gotova jela, ali je za kratko kuvanje ili prženje, a ukusan je (i veoma zdrav) kada se konzumira svež. Sitno iseckan zeleni deo možete ispržiti s jajima, a veoma je lep ukras salatama i nekim supama.

l Ljutika (luk kozjak) ima delikatan ukus i dobar je izbor za sofisticirana jela u kojima želite postići blagu aromu luka. Možete je koristiti u namazima i paštetama, najbolje sitno seckanu. Odlična je i marinirana u vinskom sirćetu s začinima.

foto: Shutterstock

l Ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Odličan je za sendviče punog ukusa (ne ostavlja tako intenzivan ukus koji je nemoguće neutralisati), ali i u kombinaciji s ribom ili morskim plodovima. Zbog svoje lepe boje koristi se svež za dekoraciji u salatama. Neki od njega čak prave blagu, pomalo lepljivu marmeladu koja se kombinuje s paštetama ili mesom.

l Srebrenac zbog mnogo vode u sebi ne može dugo da stoji, pa mu je sezona vrlo kratka i nije preporučljivo skladištiti ga za zimu. Zato je najbolji izbor za samostalnu salatu ili u kombinaciji jela, poput sendviča, tortilja s mesom i salata.

foto: Printsceen

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track