SEDAM NAJČEŠĆIH GREŠAKA NEISKUSNIH DOMAĆICA: Evo zašto vam kolači ne uspevaju!
Foto: Shutterstock

OTKRIVAMO

SEDAM NAJČEŠĆIH GREŠAKA NEISKUSNIH DOMAĆICA: Evo zašto vam kolači ne uspevaju!

Žena -

Mora tako Praćenje recepta korak po korak, bez proizvoljnog menjanja sastojaka, ne može rezultirati lošom poslasticom

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača jeste to što im na kraju ne ispadnu baš najbolje.

Naime, često se događa da, iako sve korak po korak radite kako treba, nakon pečenja rezultat ne bude zadovoljavajući. Da se to i ubuduće ne bi dešavalo, otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam torte i kolači na kraju ne uspevaju kako ste zamislili...

foto: Shutterstock

1. UMESTO PRAŠKA ZA PECIVO KORISTITE SODU BIKARBONU I OBRNUTO

Prašak za pecivo napravljen je od sode bikarbone, ali njihov sastav potpuno je različit, kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona reaguje i proizvodi ugljen-dioksid kad je pomešana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljen-dioksid kad se pomeša s vodom. Dakle, ako umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu, pravite grešku zbog koje vam testo neće uspeti!

foto: Shutterstock

2. NE PROSEJAVATE SUVE SASTOJKE

U dosta recepata naznačeno je da suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, ali mnoge domaćice to ne rade. Ovaj korak je veoma važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u testu, dok prosejan prašak za pecivo čini da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. OTVARATE VRATA RERNE DOK SE KOLAČ PEČE

Kada ovo radite, dolazi do puštanja toplote napolje, što uzrokuje uništavanjem kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, a puštanjem toplote topli vazduh iz smese se hladi i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. PREDUGO MUTITE TESTO

foto: Shutterstock

Previše umućena masa za testo (kore) kolača stvoriće mehuriće vazduha, koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe jako mućenje, dok bi druge sastojke trebalo umešati ručno.

5. ZABORAVLJATE DA PROTRESETE KALUP S TESTOM

U skoro svakom receptu postoji savet da testo, nakon što ga sipate u kalup, protresete. Mnogi ovo ne rade, pa dobiju površinu kolača koja je kvrgava.

6. BELANCA ODJEDNOM DODAJETE U UMUĆENA ŽUMANCA

Greška koju mnogi prave u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača jeste naglo dodavanje prethodno umućenih belanaca u smesu. Naime, na ovaj način oni postaju vodeni, gube penastu strukturu, pa testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno. Umućena belanca treba nežno dodavati kašikom malo-pomalo i potom ih nežno sjediniti s masom za testo.

7. PREDUGO OSTAVLJATE ŽUMANCA I ŠEĆER BEZ MUĆENJA

Brojni recepti, posebno oni za torte, počinju sjedinjavanjem žumanaca sa šećerom i njihovim mućenjem, ali ako to ne radite kako treba, u startu možete uzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime, šećer se veže za žumance i stvaraju se kristali, koje je nakon pauze u miksiranju teško razbiti i pretvoriti u glatku teksturu, pa se onda i sastojci koji se potom dodaju teško vežu u homogenu masu.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja