ZBOG DRUŠTVENIH MREŽA OBRAZOVANJE TRPI! Deca previše vremena provode na internetu!
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

ZBOG DRUŠTVENIH MREŽA OBRAZOVANJE TRPI! Deca previše vremena provode na internetu!

Žena -

Društvene mreže štetno deluju na uspeh dece u školi, pokazala je anketa Toktoka, rađena na 4.427 ispitanika.

Više od 20 odsto roditelja smatra da dečje obrazovanje trpi zbog vremena provedenog na Fejsbuku, Instagramu i Jutjubu, a oko 36 odsto zabrinuto je jer misli da internet veoma loše utiče na školovanje njihovih naslednika.

Uprkos zabrinutosti, nešto više od polovine roditelja priznalo je da nema pojma šta njihova deca zapravo rade dok su za kompjuterom.

foto: Shutterstock

Istraživanje je takođe pokazalo da klinci na internetu dnevno provedu dva sata i šest minuta. Skoro polovina njih u dobu od šest do 11 godina jedan do dva sata dnevno igra igrice, na društvene mreže svaki dan se prijavljuje više od polovine dece koja imaju između 12 i 17 godina, dok samo 16 odsto internet koristi kao pomoć za rešavanje domaćih zadataka.

- Današnja deca ne poznaju svet bez interneta. Način na koji se igraju, uče i komuniciraju jedni sa drugima danas je drastično promenjen u odnosu na ranije vreme. Nije loše ako je dete na internetu da bi se obrazovalo, ponekad poigralo ili našlo adekvatan odgovor na pitanja prilagođena svom uzrastu. Ali društvene mreže poput Instagrama veoma zaglupljuju mališane. Zato apelujem na roditelje da utiču na decu da što više čitaju i vreme provode s drugarima, kao i da im ne dozvole da pred kompjuterom sede po ceo dan - kaže psiholog Vil Gardner.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track