OPREZ, ČUVAJTE SVOJU GARDEROBU: Ove stvari nikad ne sušite u mašini! EVO ZAŠTO
Foto: Shutterstock

OPREZ, ČUVAJTE SVOJU GARDEROBU: Ove stvari nikad ne sušite u mašini! EVO ZAŠTO

Žena -

Osetljivi materijal grudnjaka u mašini za sušenje veša može se oštetiti, a u nju ne treba stavljati ni patike i odeću s ukrasima, kao ni vunu

Mašine za sušenje veša zamenile su klasični način sušenja u mnogim domovima.

Ubrzale su postupak sušenja, slaganja i spremanja odeće u ormar, ali zbog visokih temperatura neku odeću je bolje ne sušiti u njoj jer se može skupiti ili oštetiti.

KOŽA I VEŠTAČKA KOŽA

Čak i ako ste u gužvi, nemojte sušiti kožu, čak ni veštačku. Zbog velike toplote ona se može iskriviti ili pući.

SVILA I OSETLJIVE TKANINE

Nežni materijali poput svile i čipke nikada ne bi trebalo da stavljate u mašinu za sušenje. Zbog velike vrućine mogu se naborati ili uništiti.

DŽEMPERI

Pleteni i vuneni džemperi mogu izgubiti oblik ako se pogrešno operu, a takođe ih može uništiti i sušenjem na visokoj temperaturi. Vlakna se mogu smanjiti ili istegliti.

KUPAĆI KOSTIMI

Kupaće kostime treba prati hladnom vodom, a nakon pranja ostaviti da se osuše na vazduhu, u suprotnom, sušenje u mašini ih može uništiti.

ODEĆA SA ŠLJOKICAMA I PRINTOM

Ako imate odeću sa šljokicama ili perlicama, držite ih dalje od mašine za sušenje. Majice sa zalepljenim printom ili ukrasima takođe nemojte stavljati u sušilicu jer će toplota otopiti lepak, a perle i šljokice otpasti.

SVE ŠTO NIJE ODEĆA

Ne stavljajte ništa u sušilicu dok ne proverite džepove kako u njima ne bi ostao neki predmet. Najbolji način za sprečavanje katastrofe jeste da okrenete svaki džep pre nego što stavite odeću u mašinu.

GRUDNJACI

Visoke temperature mogle bi da unište materijale od kojih je napravljen grudnjak i promene njegov oblik. Operite ih, pa osušite na vazduhu kako bi zadržali oblik.

foto: Shutterstock

OPREMA ZA VEŽBANJE

Većina današnje odeće za vežbanje izrađena je od vlakana koja upijaju vlagu. Da bi zadržali oblik i svojstvo upijanja vlage, izbegavajte sušilicu i ostavite da se nakon pranja osuše na vazduhu.

foto: Shutterstock

PATIKE

Nakon pranja patika preskočite mašinu za sušenje. Zbog visokih temperatura može doći do odvajanja đona i promene oblika obuće. Najbolje je da ih ostavite da se osuše na vazduhu najmanje 24 sata.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track