12 NAJČEŠĆIH GREŠAKA U PRIPREMI PILETINE! Da bi bila SOČNA i UKUSNA, morate prestati da radite ove stvari!
Foto: Profimedia

PRAVILA

12 NAJČEŠĆIH GREŠAKA U PRIPREMI PILETINE! Da bi bila SOČNA i UKUSNA, morate prestati da radite ove stvari!

Žena -

Piletina je meso koje obožavaju sve generacije pa je izvrstan izbor za sve prilike. Ujedno je reč o najčešće korišćenom mesu u većini kuhinja pa mnogi smatraju da je priprema ove vrste mesa lak i jednostavan zadatak. Ipak, često im se potkradaju greške kojih nisu ni svesni.

Kako bi i vaša piletina postala "raj za nepce", predstavljamo vam 12 najčešćih grešaka koje ljudi prave za vreme njene pripreme.

1. Kupujete smrznutu piletinu

Jedino što želite od piletine je sočnost, a ona dolazi iz mesa koje sadrži odgovarajuću količinu vode. Međutim, tokom postupka zamrzavanja meso se suši i gubi veći deo sadržaja vode. Preporučujemo vam kupovanje svežih komada piletine direktno iz mesare.

foto: Profimedia

2. Ispirate piletinu pre kuvanja ili pečenja

Nikada nemojte prati sirovu piletinu direktno ispod slavine! To može biti opasno jer ako postoji nešto štetno na piletini, time će se samo proširiti na sudoperu i okolne predmete. Ionako će se daljom termičkom obradom uništiti sve bakterije pa pranje pr pripreme nije neophodno.

3. Odmrzavate piletinu na sobnoj temperaturu

Kako bi sprečili razvoj bakterija u mesu, smrznutu hranu ne odmrzavajte na kuhinjskom pultu ili sudoperi, a jednom odmrznutu piletinu nemojte ponovno da zamrzavate. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi pomaže rastu bakterija, stoga ako baš morate da odmrzavate radite to u frižideru kako bi se ceo proces odvijao postepeno. Piletinu takođe možete odmrznuti tako što ćete je držati u hladnoj vodi.

4. Skidate kožicu sa piletine

Pileća koža ima brojne koristi tokom pripreme. Deluje kao sunđer pun ukusnih sokova i štiti meso od vrućine i omogućava da se peče sporijim tempom i zadržava vlagu. Ako skinete kožu pre kuvanja, postoji velika verovatnoća da će piletina biti suva i bez ukusa. Oni kojima se kožica stvarno ne sviđa jednostavno je mogu ukloniti nakon pripreme.

foto: Profimedia

5. Ne marinirate je

Piletina ne traži dugo mariniranje, ali ukoliko želite bogatiji i puniji ukus ona je od velike važnosti. Dodaje ukus, održava meso sočnim i čak smanjuje rizik od prekuvavanja. Osim potapanja mesa u pripremljenu smesu vode, ulja i začina, možete ga "marinirati" suvim soljenjem u kojem se so, šećer i začini utrljavaju direktno u meso. Koju god metodu da odaberete, piletina koja završi na vašem tanjiru će biti ukusnija od svega što ste dosada napravili.

6. Ne osušite meso

Ako želite da meso postane hrskavo, onda koža treba da bude što suvlja. Stoga pre pripreme treba van drižidera da stoji najviše četiri sata kako bi se osušilo, a nakon toga ga treba dodatno posušiti čistim papirnim ubrusom kako bi se skupio višak vlage.

7. Ne koristite tučak za meso

Ako pripremate pileća prsa obavezno ih morate stanjiti. Metoda je jednostavna. Sve što treba da učinite jeste da zamotate piletinu u plastičnu ambalažu, uzmete tučak za meso ili teški predmet poput tiganja za pečenje i počnete da ga udarate. Krenite od debelog dela i polako lupajte sve do tanjih komadića, sve dok napokon ceo komad ne bude tanak i ravan.

foto: Profimedia

8. Ne začinite dobro meso

Ovo je najučestalija greška u spremaju piletine. Piletina traži začine, ali i preterivanje može dovesti do neželjenih rezultata. Kvalitetnoj domaćoj piletini biće dovoljni samo so i biber i malo crvene paprike dok je ostale začine dovoljno dodati u umernim količinama zbog nežnosti samog mesa. Uz pileće meso odlično idu bosiljak, ruzmarin, beli luk, senf, paprika, timijan, peršun, semenke celera i kumin. Nemojte se ustručavati da se poigrate sa ukusima! okusima!

9. Pečete piletinu direktno iz frižidera

Iako se ovaj korak suprotstavlja ustaljenom idejom o pripremanju sirovog mesa, koje upozoravaju da ono ne bi trebalo da odstoji pre pripreme, u ovom slučaju bolje je da piletina neko vreme "odleži" na sobnoj temperaturi. Sve dok ste oprezni, ni ovaj proces vam neće naneti nikakvu štetu. Nemojte dopustiti da piletina dođe u kontakt sa drugom hranom, ne ostavljajte je duže od dva sata i obavezno operite ruke pre pripreme. Ako sledite ova uputstva sve će biti u redu.

foto: Profimedia

10. Prekratko se peklo meso

Uvek proverite da li je piletina pripremana na dovoljno vrućoj temperaturi! Idealna temperatura za pečenje piletine iznosi 165 stepeni. Ona je dovoljna za ubijanje bakterija salmonele koje predstavljaju veliku opasnost po zdravlje, a istovremeno nije previsoka pa se meso neće isušiti. Najbolji način da utvrdite da li je piletina dovoljno pečena je da nabavite termometar za hranu.

11. Na tiganj stavljate previše komada mesa

Ako je u tiganju prevelika "gužva" vlaga koja izlazi iz piletine neće imati prostora za širenje i isparavanje, pa će se umesto toga pretvoriti u paru ili vodu. Na kraju ćete završiti sa poširanom, a ne pečenom piletinom. Stoga, pazite da u tiganju ima dovoljno mesta te da se komadići ne preklapaju.

12. Ne dopuštate mesu da se "odmori"

To je poslednja stvar koju bi trebalo da uradite pre posluživanja piletine, pogotovo ako je pečena. Odmor uključuje da piletina odstoji negde između 10 i 20 minuta nakon što je pečena. Razlozi za to su dvostruki: prvo, ako izrežete piletinu odmah po pečenju, to može da prouzrokuje da tečnost iscuri i da se meso sasuši. Drugo, meso ima tendenciju da se i dalje peče nakon što ga izvadite iz rerne i uvek je dobro dopustiti da to nastavi i dalje. Stoga ubuduće kada izvadite meso iz rerne prekrijte ga folijom i ostavite ga na "odmaranju" kako bi bilo još ukusnije.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Miss7.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track