NI KOMADIĆ HRANE NE SME DA ZAVRŠI U SMEĆU: Ništa se ne baca! Šta da uradite sa hranom koja ostane posle praznika
Foto: Shutterstock

PRAZNIČNA TRPEZA

NI KOMADIĆ HRANE NE SME DA ZAVRŠI U SMEĆU: Ništa se ne baca! Šta da uradite sa hranom koja ostane posle praznika

Žena -

Osim letnjeg vremena, kad je zbog toplote hrana lako kvarljiva, opasno je i ovo praznično, jer ona ne sme dugo da stoji. Evo šta uraditi s namirnicama koje ne pojedemo...

Meso i riba

Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja toksičnih bakterija. Meso možete čuvati najviše četiri dana, ali isključivo ako je prekriveno folijom ili ako je u posebnim posudama u frižideru. Ako vam je ostalo ribe, bacite je posle dva dana, posebno ako nije bila u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi višoj od 8 stepeni, pa meso ne treba držati na balkonu ili u špajzu, gde tokom dana temperatura može da poraste.

Sosovi

Oni mogu biti opasni zbog međusobne kontaminacije (ako istom kašikom ili viljuškom dodirujete meso, pa je ponovo stavljate u sos). Treba ih pojesti u roku od tri dana, a isto vredi i za rusku i francusku salatu, koja se može brže pokvariti zbog jaja, krompira i majoneza.

Povrće

Konzumiranje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod njega ne prave bakterije, već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira - zato ga je najbolje pojesti u roku od dva dana. Možete ga podgrejati - ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 stepeni oko 10 minuta.

foto: Shutterstock

Kolači

foto: Shutterstock

Verujemo da se pitate šta s kolačima, jer ste sigurno napravili bar tri-četiri vrste. Oni s filom čuvaju se najviše četiri dana u frižideru, a suvi mogu da traju i do 20 dana, samo ih držite na suvom i tamnom mestu. Njih ne stavljajte u frižider jer će na sebe navući vlagu.

(Kurir.rs / Foto:Ssutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track